Un nor gros de praf și gaz înconjoară o tânără stea strălucitoare într-o nouă imagine de la Telescopul Spațial Hubble al NASA și ESA.
Instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble a inspectat un obiect stelar tânăr, aflat la peste 9.000 de ani-lumină depărtare în constelația Taurul, iar astronomii vor putea acum să înțeleagă mai bine cele mai timpurii etape din viețile stelelor masive.
Obiectul, cunoscut astronomilor drept IRAS 05506+2414, ar putea fi un exemplu de eveniment explosiv cauzat de perturbarea unui sistem stelar masiv și tânăr.
Discurile învolburate de material care înconjoară o stea tânără sunt de obicei canalizate în fluxuri gemene de praf și gaz de la stea. În cazul obiectului stelar IRAS 05506+2414, însă, materialul asemenea unui spray se deplasează cu viteze de până la 350 kilometri pe secundă și se întinde din centrul imaginii spre exterior.
Astronomii au folosit instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble pentru a măsura distanța până la IRAS 05506+2414. Deși este posibilă măsurarea velocității materialului care este eliberat de stea, astronomii nu pot spune deocamdată cât de departe se află steaua de Pământ, doar în urma unei singure observații.
Pentru a stabili distanța stelei, cercetătorii au măsurat cât de departe călătorește materialul expulzat între imagini succesive. După aceea, oamenii de știință au putut să determine distanța până la IRAS 05506+2414. Cunoscând distanța, astronomii pot stabili cât de luminoasă este steaua și cât de multă energie emite, iar astfel îi pot afla masa.
Toate aceste informații sunt cruciale pentru stabilirea originii scurgerilor neobișnuite de la această stea tânără.
Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid
Două galaxii spiralate suprapuse, observate de Telescopul Hubble
Hubble își arată, din nou, talentele. Cum a surprins un superb roi stelar strălucitor?
Hubble dezvăluie o erupție masivă, nemaivăzută până acum, a supergigantei Betelgeuse