Un studiu comun al cercetătorilor de la Google și Oxford susține că inteligența artificială va anihila omenirea
Cercetătorii de la Google Deepmind și Universitatea Oxford au concluzionat că este acum „probabil” ca inteligența artificială să însemne sfârșitul omenirii, un scenariu sumbru prezis de tot mai mulți oameni de știință.
Într-un studiu recent publicat în jurnalul AI Magazine, echipa, formată din omul de știință Marcus Hutter de la DeepMind și cercetătorii Michael Cohen și Michael Osborne de la Oxford, argumentează că mașinăriile vor ajunge în cele din urmă motivate să încalce regulile pe care creatorii lor le-au stabilit pentru a concura pentru energie sau resurse limitate.
„În cadrul condițiile pe care le-am identificate, concluzia noastră este mult mai fermă decât orice altă publicație anterioară. O catastrofă existențială nu este doar posibilă, ci probabilă”, a spus Cohen, student la inginerie de la Oxford și unul dintre autorii studiului.
Ce poate face omenirea?
În studiul lor, cercetătorii argumentează că omenirea ar putea să-și înfrunte soarta și să aibă de-a face cu agenți artificiali super-avansați care percep umanitatea drept un obstacol în calea unei recompense.
„Un mod oportun pentru ca un agent să mențină controlul pe termen lung asupra recompensei sale este să elimine potențiale amenințări și să folosească toată energia disponibilă pentru a-și securiza computerul. Să pierzi acest joc ar fi fatal”, au scris cercetătorii.
În mod trafic, argumentează cercetătorii, omenirea nu poate face prea multe în această situație, potrivit Futurism.
„Consecințele vor fi catastrofale”
„Într-o lume cu resurse infinite, aș fi extrem de incert despre ce s-ar putea întâmplă. Într-o lume cu resurse finite, există o competiție de neevitat pentru acele resurse”, a mai afirmat Cohen.
„Dacă ești în competiție cu ceva capabil să te depășească la orice pas, atunci nu ar trebui să te aștepți că vei câștiga”, a adăugat Cohen.
O reacție la această amenințare ar fi ca omenirea să avanseze încet dar sigur tehnologiile cu inteligență artificială.
Dacă aceste presupuneri se vor adeveri, „un agent artificial suficient de avansat ar interveni cel mai probabil în provizia scop-informație, iar consecințele vor fi catastrofale”, a mai arătat studiul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Inteligența artificială a identificat cea mai scurtă cale spre fericirea umană
Un sistem de inteligență artificială și-a creat propriul limbaj secret, a dezvăluit un cercetător