BA.4.6, o subvariantă a variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2, s-a răspândit rapid în SUA, iar acum se răspândește în Marea Britanie.
Cel mai recent document informativ privind variantele COVID-19 de la Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) a menționat că, în cursul săptămânii începând cu 14 august, BA.4.6 a reprezentat 3,3% din mostrele din Regatul Unit. De atunci, prevalența a crescut pentru ca subvarianta să reprezente aproximativ 9% din cazurile analizate.
În mod similar, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, BA.4.6 reprezintă acum mai mult de 9% din cazurile recente din SUA. Varianta a fost identificată și în alte câteva țări din întreaga lume.
BA.4.6 este un descendent al variantei BA.4 a lui Omicron. BA.4 a fost detectat pentru prima dată în ianuarie 2022, în Africa de Sud, iar de atunci s-a răspândit în întreaga lume alături de varianta BA.5.
Nu este complet clar cum a apărut BA.4.6, dar este posibil să fie o variantă recombinantă. Recombinarea are loc atunci când două variante diferite de SARS-CoV-2 (virusul care provoacă infecția COVID-19) infectează aceeași persoană, în același timp.
În timp ce BA.4.6 va fi similar cu BA.4 în multe feluri, acesta poartă o mutație a proteinei Spike, o proteină de la suprafața virusului care îi permite să intre în celulele noastre și să le infecteze.
Această mutație, R346T, a fost observată în alte variante și este asociată cu evaziunea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că ajută virusul să ocolească anticorpii dobândiți în urma vaccinării și a infecției anterioare, conform Science Alert.
Din fericire, infecțiile cu Omicron au, în general, efecte mai puțin grave și s-au observat mai puține decese cauzate de Omicron decât în cazul variantelor anterioare. Ar fi de așteptat ca acest lucru să se aplice și în cazul BA.4.6. Într-adevăr, nu au existat încă rapoarte că această variantă ar cauza simptome mai severe.
Totuși, știm că subvariantele Omicron tind să fie mai transmisibile decât variantele anterioare. BA.4.6 pare a fi chiar mai bun la evitarea sistemului imunitar decât BA.5, varianta dominantă în prezent.
Universitatea Oxford a raportat că persoanele care au primit vaccinul original Pfizer împotriva COVID-19 produc mai puțini anticorpi ca răspuns la BA.4.6 decât la BA.4 sau BA.5. Acest lucru este îngrijorător, deoarece sugerează că vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi mai puțin eficiente împotriva BA.4.6.
OMS este îngrijorată de situația COVID-19 din Ucraina. Ce probleme are țara?
Primul caz cunoscut de infecție simultană cu variola maimuței, COVID-19 și HIV
Kim Jong Un a declarat victorie împotriva COVID-19. Coreea de Nord a ridicat restricțiile
Japonia se confruntă cu un nou val de COVID-19. Nivelul de alertă, ridicat la maxim