Cercetătorii au descoperit diamante misterioase, provenite din spațiul cosmic
Potrivit oamenilor de știință, este posibil ca diamantele ciudate de pe o planetă pitică din Sistemul nostru Solar să se fi format la scurt timp după ce planeta pitică s-a ciocnit cu un asteroid mare, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Echipa de cercetători spune că a confirmat existența lonsdaleitului, o formă hexagonală rară de diamant, în meteoriții din mantaua planetei pitice. Lonsdaleitul poartă numele celebrei femei britanice pionier în domeniul cristalografiei, Dame Kathleen Lonsdale, care a fost prima femeie aleasă ca membru al Societății Regale.
Echipa a găsit dovezi ale modului în care s-a format lonsdaleitul în meteoriți și și-a publicat descoperirile în Proceedings of the National Academy of Sciences. Studiul a fost condus de profesorul geolog Andy Tomkins de la Universitatea Monash.
Unul dintre principalii cercetători implicați, profesorul Dougal McCulloch de la RMIT, a declarat că echipa a prezis că structura hexagonală a atomilor lonsdaleitului îl face potențial mai dur decât diamantele obișnuite, care au o structură cubică.
Care este originea acestor diamante misterioase?
,,Acest studiu dovedește în mod categoric că lonsdaleitul există în natură”, a declarat McCulloch, director al RMIT, potrivit EurekAlert. ,,Am descoperit, de asemenea, cele mai mari cristale de lonsdaleit cunoscute până în prezent, care au o dimensiune de până la un micron – mult, mult mai subțire decât un fir de păr uman”.
Echipa spune că structura neobișnuită a lonsdaleitului ar putea ajuta la fundamentarea unor noi tehnici de fabricare a materialelor ultra-dure în aplicațiile miniere.
McCulloch și echipa sa de la RMIT, au folosit tehnici avansate de microscopie electronică pentru a capta felii solide și intacte din meteoriți pentru a crea instantanee ale modului în care s-au format lonsdaleitul și diamantele obișnuite.
,,Există dovezi puternice că există un proces de formare nou descoperit pentru lonsdaleitul și diamantul obișnuit, care este ca un proces de depunere de vapori chimici care a avut loc în aceste roci spațiale, probabil pe planeta pitică la scurt timp după o coliziune catastrofală”, a declarat McCulloch.
Un proces de formare nou descoperit
,,Depunerea chimică în stare de vapori este una dintre modalitățile prin care oamenii produc diamante în laborator, în esență prin cultivarea lor într-o cameră specializată”.
Tomkins a declarat că echipa a propus ca lonsdaleitul din meteoriți să se fi format dintr-un fluid la temperaturi ridicate și presiuni moderate, păstrând aproape perfect forma și texturile grafitului preexistent.
,,Ulterior, a fost parțial înlocuit de diamant pe măsură ce mediul s-a răcit și presiunea a scăzut”, a declarat Tomkins, bursier la Universitatea Monash.
,,Natura ne-a oferit astfel un proces pe care să încercăm să îl replicăm în industrie. Credem că ar putea fi folosit pentru a face piese de mașini minuscule și ultra-dure, dacă putem dezvolta un proces industrial care să promoveze înlocuirea pieselor de grafit.”
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un meteorit, cheia în rezolvarea misterului comportamentului ciudat al asteroidului Bennu
Continentele de pe Pământul antic, create de impactul unor meteoriți uriași
Astronomii plănuiesc să ,,pescuiască” un meteorit din ocean cu un magnet imens
Meteoritul de 50.000 de ani care va revoluționa electronicele și încărcarea rapidă