Președinții americani mai narcisiști au dus războaie mai lungi, conform unui studiu
Războaiele din SUA durează mai mult în timpul mandatelor de președinți care sunt mai narcisiști, sugerează o nouă cercetare.
Studiul, care a examinat cei 19 președinți aflați la șefia Statelor Unite ale Americii între 1897 și 2009, a constatat că cei opt lideri care au obținut un scor peste medie la narcisism au petrecut în medie 613 zile în război, comparativ cu 136 de zile pentru cei 11 președinți care au obținut un scor de narcisism sub medie.
Dincolo de aceste cifre, legătura dintre narcisism și durata războiului se menține chiar și atunci când se iau în considerare o varietate de alți factori care ar putea influența durata unui război, a spus autorul studiului John P. Harden, care a elaborat această lucrare în calitate de doctorand în științe politice la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.
Cercetătorii au analizat cât de narcisiști au fost 19 președinți americani
Rezultatele sugerează că nu toți președinții americani își sacrifică imaginea de sine pentru binele țării, a spus Harden, care s-a alăturat Colegiului Ripon luna aceasta ca profesor asistent de științe politice.
„Președinții mai narcisiști tind să iasă din războaie doar dacă pot spune că au câștigat și vor extinde războaiele pentru a găsi o modalitate de a declara un fel de victorie”, a spus Harden, citat de PHYS. „Ei vor să pară eroici, puternici și competenți – chiar dacă asta înseamnă să continue războiul dincolo de ceea ce este rezonabil.”
Studiul a fost publicat recent în Journal of Conflict Resolution. Această cercetare se bazează și pe un studiu anterior al lui Harden, publicat în International Studies Quarterly, care a constatat că cei mai narcisiști președinți au preferat să instige conflicte cu alte țări de mare putere fără a căuta sprijinul aliaților.
Harden i-a studiat pe președinți începând cu 1897 – aproximativ momentul în care Statele Unite au devenit relevante pe plan global – până la George W. Bush, în 2009.
Lyndon Johnson, cel mai narcisist președinte american
Pentru a măsura narcisismul prezidențial, Harden a folosit un set de date din 2000 creat de trei cercetători pentru a evalua personalitățile președinților. Acești cercetători au folosit cunoștințele istoricilor prezidențiali și ale altor experți care au scris cel puțin o carte despre un președinte. Fiecare expert a completat un inventar de personalitate cu peste 200 de întrebări despre președintele pe care l-a studiat.
Pe baza acestor rezultate, Lyndon Johnson a fost președintele care a obținut cel mai mare punctaj la narcisism, urmat de Teddy Roosevelt și apoi de Richard Nixon. Președintele care a obținut cel mai mic punctaj la narcisism a fost William McKinley, urmat de William Howard Taft și Calvin Coolidge.
Rezultatele au arătat că președinții care au obținut un scor scăzut la narcisism, precum McKinley și Eisenhower, „și-au separat interesele personale de cele ale statului, au considerat războiul o ultimă soluție și au urmărit ieșiri rapide din conflicte”, a spus Harden.
Între timp, Roosevelt și Nixon, care au obținut un scor ridicat la narcisism, „au avut dificultăți în a-și separa propriile nevoi de interesele statului” și au fost implicați în războaie de lungă durată.
„Ceea ce am descoperit este că modul tradițional în care oamenii de știință au privit dinamica războiului nu surprinde întreaga poveste”, a mai spus Harden. Studiul arată că președinții nu acționează întotdeauna rațional și în interesul țării atunci când vine vorba de a lua decizii în timpul războiului.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Există două tipuri de narcisism, iar diferența dintre acestea este una critică
Cele două tipuri de narcisism. Care este diferența fundamentală dintre cele două?