Cercetătorii au descoperit gena căreia îi datorăm creierul nostru mare
Studiile asupra maimuțelor mari au fost demult interzise în Europa din motive etice. Totuși, organoidele, adică structurile celulare tridimensionale de câțiva milimetri cultivate în laborator, sunt o alternativă la experimentele pe animale.
Organoidele pot fi produse din celule stem pluripotente, care apoi se diferențiază în tipuri de celule specifice, cum ar fi celulele nervoase.
În acest fel, o echipă de cercetare a reușit să producă atât organoide ale creierului de cimpanzeu, cât și organoide ale creierului uman.
Cercetătorii au găsit gena responsabilă cu dimensiunea creierului
„Aceste organoide cerebrale ne-au permis să răspundem la o întrebare centrală referitoare la gena ARHGAP11B ”, a spus Wieland Huttner de la MPI-CBG, unul dintre cei trei autori principali ai studiului, citat de EurekAlert.
„Într-un studiu anterior am reușit să arătăm că ARHGAP11B poate crește creierul unei primate. Cu toate acestea, până acum nu era clar dacă ARHGAP11B a avut un rol major sau minor în creșterea evolutivă a neocortexului uman”, a adăugat Huttner.
Pentru a clarifica acest lucru, gena ARGHAP11B a fost introdusă pentru prima dată în structuri asemănătoare creierului de cimpanzeu.
Gena ARHGAP11B joacă un rol crucial în evoluția umană
„Studiul nostru arată că gena din organoidele de cimpanzeu duce la o creștere a celulelor stem cerebrale relevante și o creștere a acelor neuroni care joacă un rol crucial în abilitățile mintale extraordinare ale oamenilor”, a explicat Michael Heide, autorul principal al studiului, director al Junior Research Group Brain Development and Evolution.
Atunci când gena ARGHAP11B a fost eliminată din organoidele creierului uman sau atunci când funcția genei ARHGAP11B a fost inhibată, cantitatea acestor celule stem cerebrale a scăzut la nivelul unui cimpanzeu. „Așa am putut să arătăm faptul că gena ARHGAP11B joacă un rol crucial în dezvoltarea neocortexului în timpul evoluției umane”, a subliniat Heide.
Julia Ladewig, al treilea dintre autorii principali, a adăugat că „având în vedere acest rol important al ARHGAP11B, ne putem imagina, de asemenea, faptul că anumite dezvoltări necorespunzătoare ale neocortexului ar putea fi cauzate de mutații ale acestei gene”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum se concentrează creierul pentru a activa memoria de lucru?
Ce provoacă pofta de alimente grase? Legătura neștiută dintre intestin și creier
Mit demontat! Mamiferele nu au „creier reptilian”, dezvăluie un studiu evolutiv
Axoloții își pot regenera creierul, dezvăluind secrete ale evoluției