Roșiile mov modificate genetic pentru a fi pline de pigmenți antioxidanți ar putea să ajungă pe mesele americanilor primăvara viitoare, datorită unei decizii recente a autorităților din SUA.
Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) a semnat recent o analiză care le va permite oamenilor din SUA să cumpere semințe și să cultive “Big Purple Tomato” („Roșia Violet Mare”) dezvoltată de Norfolk Plant Sciences (NPS) începând cu prima partea a anului 2023.
Roșiile mov modificate genetic au primit aprobarea după ce autoritățile de reglementare au constatat că acestea nu sunt mai expuse dăunătorilor în comparație cu roșiile obișnuite.
„Este fantastic, nu m-am gândit niciodată că voi prinde această zi. Acum suntem cu un pas mai aproape de visul meu de a le oferi roșii mov sănătoase oamenilor încântați să le mănânce”, a declarat profesoara Cathie Martin, cea care a creat Big Purple Tomato la Centrul John Innes, în Marea Britanie.
Roșiile mov au fost dezvoltate de către prof. Martin și echipa ei de la Centrul John Innes în 2008. Au fost create folosind o modificare genetică relativ simplă care a instruit plantele să producă niveluri ridicate de antocieni, pigmentul puternic care poate fi găsit și natural în alimente precum afinele, varza roșie și o grămadă de alte alimente numite adesea „super-alimente”.
Roșia roșie conține deja gene pentru a produce antocieni, dar acestea nu sunt „activate” în majoritatea fructelor. Există, de asemenea, unele soiuri de roșii cu coajă violet, deși pulpa lor nu conține niveluri ridicate de antocieni, scrie IFL Science.
Pentru a activa capacitatea înnăscută a roșiilor de a produce antocieni, oamenii de știință au adăugat două gene de la Gura leului, o floare viu colorată originară din America de Nord, Europa și Africa de Nord.
Nu doar că arată frumos, dar există și unele dovezi că nivelurile ridicate de antocieni sunt legate de anumite beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă. Însă nu au fost confirmate toate beneficiile, iar unii cercetători spun că antocienii nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Drumul către obținerea acestei aprobări a fost unul lung și accidentat.
După cum explică profesorul Jonathan Jones, de la Laboratorul Sainsbury: „Când Cathie și cu mine am fondat NPS în urmă cu aproape 15 ani pentru a aduce pe piață roșiile mov modificate genetic, care favorizează sănătatea, inventate în Marea Britanie, nu ne-am gândit niciodată că va dura atât de mult pentru a obține o reglementare”.
Roșiile modificate genetic există de zeci de ani, dar s-au dovedit a fi o piață dificil de stăpânit de către oamenii de știință și antreprenori. Anii 1990 au adus Flavr Savr, o roșie care a fost modificată genetic pentru a avea o durată de valabilitate mai lungă, rezistență crescută la ciuperci și o textură ușor diferită.
Flavr Savr a primit aprobarea FDA în 1994, după ce analiza agenției de stat a constatat că este „la fel de sigură ca roșiile crescute prin mijloace convenționale”, iar roșiile s-au găsit imediat pe rafturile supermarketurilor. Cu toate acestea, afacerea a eșuat în 3 ani, iar producția Flavr Savr a încetat până în 1997. Îngrijorat de conceptul numit „Frankenfood”, publicul american pur și simplu nu a apreciat roșiile modificate genetic.
Dar poate că preferințele s-au schimbat între timp, iar cetățenii SUA sunt acum pregătiți pentru Big Purple Tomato.
Vă recomandăm să citiți și:
Insectele care ar putea să ofere „gustul de carne” și să salveze mediul înconjurător
Dieta cu ceai negru ar putea reduce mortalitatea. Ce au descoperit cercetătorii?
Laptele sintetic prinde tot mai mult avânt. Ar putea să transforme sistemul alimentar global?
Plantele care preferă orașul în detrimentul fermelor i-au surprins pe cercetători