Cercetătorii au descoperit, în premieră, microplastice în apa din frunzele plantelor

14 09. 2022, 10:00

Deși nu există de mult timp, microplasticele au ajuns în aproape toate ecosistemele de pe planetă. Acestea au fost descoperite în sol, în râuri, în alimentele noastre, în apa îmbuteliată și chiar în corpul uman. Recent, o echipă de cercetători a descoperit, pentru prima dată, microplastice în apă din axilele frunzelor de plante.

Katarína Fogašová, Peter Manko și Jozef Obona de la Universitatea din Prešov, Slovacia, au pornit inițial în estul Slovaciei pentru a studia organismele care trăiesc în micile bălți de apă care se formează în axilele frunzelor de tei.

Teascurile din genul Dipsacus au frunze opuse caracteristice, care cresc pe tulpină, una deasupra celeilalte, pe mai multe niveluri. Pe măsură ce se prind de tulpină, ele formează structuri asemănătoare unor cupe care colectează apa, cunoscute sub numele de telmata, scrie EurekAlert.

„Fitotelmata de teasc este un microcosmos acvatic relativ comun, dar trecut cu vederea, cu o apariție pe termen foarte scurt, de numai 3 până la 4 luni.”

Spre surprinderea lor, au găsit fragmente și fibre de culori diferite, unele atingând 2,4 mm lungime, care au fost identificate ca fiind microplastice.

Microplasticele au ajuns în aproape toate ecosistemele de pe planetă

„Aceste fitotelme sunt foarte mici și au o durată de viață scurtă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, care a fost publicată în revista BioRisk. „Întrebarea este, prin urmare, cum au fost ele poluate cu microplastice?”.

Nu au fost găsite alte surse de contaminanți în zona studiată, astfel încât fragmentele și fibrele au provenit cel mai probabil din atmosfera poluată, sugerează ei. O altă teorie este că melcii le-ar fi putut transporta din sol sau de la alte plante, în sau pe corpul lor.

Prima descoperire de microplastice în mici rezervoare de apă de scurtă durată create de plante este o dovadă în plus că o astfel de contaminare se răspândește prin diverse căi și probabil că niciun mediu de pe Pământ nu este sigur, ceea ce, desigur, face ca descoperirea noastră să fie destul de tristă”, spun cercetătorii.

„O descoperire tristă”

„Pe de altă parte, rezultatele cercetărilor noastre asupra fitotelmei de tei, ca mediu natural foarte neobișnuit și foarte specific, oferă multe posibilități de utilizare în cercetarea caracteristicilor spațio-temporale ale răspândirii poluării cu microplastice și a impactului potențial al acesteia asupra plantelor în sine, precum și asupra organismelor legate de acestea prin relații ecologice.”

Aceștia sugerează că, datorită abundenței lor și a capacității teoretice de a capta microplastice în mai multe moduri din mediul înconjurător, fitotelmata de tei ar putea fi un bun indicator al prezenței microplasticelor.

„Prin urmare, cercetarea noastră aduce nu numai prima descoperire a poluării cu microplastice a unor habitate de acest tip, ci și prima propunere de bioindicatori ai prezenței microplasticelor în mediu, a posibilelor surse și căi de răspândire a acestora în mediu și a schimbărilor spațio-temporale în contaminarea cu microplastice.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Alternativa pentru microplastice ar putea fi mătasea

Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută din Antarctica. „Este incredibil de trist”

Cum poluează microplasticele din aer cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ?