Home » Știință » Supergiganta roșie Betelgeuse era, de fapt, galbenă în urmă cu 2.000 de ani

Supergiganta roșie Betelgeuse era, de fapt, galbenă în urmă cu 2.000 de ani

Supergiganta roșie Betelgeuse era, de fapt, galbenă în urmă cu 2.000 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.09.2022

O echipă condusă de un astrofizician din Jena, Germania, a folosit observații din antichitate pentru a dovedi că Betelgeuse – steaua gigantică roșie strălucitoare din constelația Orion – era galben-portocalie în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Pe măsură ce fuziunea nucleară din centrul unei stele progresează, se schimbă și luminozitatea, dimensiunea și culoarea. Astrofizicienii pot obține din aceste proprietăți informații importante despre vârsta și masa unei stele. Acele stele cu o masă semnificativ mai mare decât cea a Soarelui nostru sunt alb-albastre sau roșii – tranziția de la roșu la galben și portocaliu este relativ rapidă pentru scările de timp astronomice, scrie Phys.org.

Astrofizicienii de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, împreună cu colegii din SUA și Italia, au reușit acum să detecteze și să dateze cu succes o astfel de schimbare de culoare la o stea strălucitoare.

Cu ajutorul mai multor surse istorice, ei au descoperit că Betelgeuse era galben-portocalie în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Ei prezintă rezultatele lor în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ce spun scrierile din antichitate despre giganta roșie?

Astronomul curții chineze Sima Qian a scris în jurul anului 100 î.Hr. despre culorile stelelor: albul este ca Sirius, roșul ca Antares, galbenul ca Betelgeuse, albastrul ca Bellatrix. ,,Din aceste precizări, se poate concluziona că Betelgeuse, la acea vreme, avea o culoare cuprinsă între alb-albastrul lui Sirius și Bellatrix și roșul lui Antares”, spune profesorul Ralph Neuhäuser de la Universitatea din Jena.

Independent de cele de mai sus, savantul roman Hyginus a descris, cu aproximativ 100 de ani mai târziu, că Betelgeuse avea o culoare asemănătoare cu cea a lui Saturn galben-portocaliu – astfel, se poate cuantifica cu și mai multă precizie fosta culoare a lui Betelgeuse.

Alți autori din antichitate, precum Ptolemeu, aduc indicii suplimentare că Betelgeuse, la vremea lor, nu aparținea grupului de stele roșii strălucitoare precum Antares (în constelația Scorpionului).

1,5 milioane de ani până când Betelgeuse va deveni o supernovă

Numele grecesc Antares înseamnă ,,ca Marte”. În ceea ce privește culoarea, într-adevăr, a fost raportată ca fiind roșie și comparată cu Marte încă de milenii de către culturi din întreaga lume.

În prezent, Betelgeuse este comparabilă ca strălucire și culoare cu Antares.

Ce ne spun aceste transmisii istorice despre Betelgeuse? ,,Simplul fapt că și-a schimbat culoarea în decurs de două milenii de la galben-portocaliu la roșu ne spune, împreună cu unele calcule teoretice, că are o masă de 14 ori mai mare decât cea a Soarelui nostru – iar masa este principalul parametru care definește evoluția stelelor”, explică Neuhäuser. ,,Betelgeuse are acum 14 milioane de ani și se află în fazele sale evolutive târzii. În aproximativ 1,5 milioane de ani, va exploda în cele din urmă ca supernovă”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Hubble dezvăluie o erupție masivă, nemaivăzută până acum, a supergigantei Betelgeuse

Ce s-a întâmplat cu lumina stelei Betelgeuse în 2019? Astronomii au elucidat misterul

„Betelgeuse pe steroizi” dezvăluie modul în care mor stelele masive rare din galaxia noastră

Misterul din jurul întunecării stelei Betelgeuse a fost rezolvat

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase