Racheta Ariane 5 a lansat miercuri, 7 septembrie, din America de Sud, cel mai mare satelit Eutelsat. Eutelsat Konnect VHTS are aproape 9 metri înălțime și cântărește în jur de 6 tone.
Racheta Ariane 5 care transporta cel mai mare satelit Eutelsat a decolat din portul spațial european din Guyana Franceză miercuri, la ora 17:45 (joi, ora 00:45, ora României).
La aproape 29 de minute după aceea, etapa superioară a rachetei a plasat satelitul pe orbita de transfer geostaționară, așa cum era planificat.
Eutelsat Konnect VHTS (prescurtare de la „very high throughput satellite”, adică „satelit cu capacitate foarte mare”) este cea mai mare navă spațială construită vreodată de producătorul aerospațial franco-italian Thales Alenia Space, conform unei descrieri a misiunii făcute de Arianespace, compania franceză care operează racheta Ariane 5.
Eutelsat Konnect VHTS are o greutate de 6,4 tone și 8,8 m înălțime. Iar în aceste dimensiuni se ascunde o performanță majoră.
„Cu o rată instantanee de 500 Gbps (gigabiți pe secundă), Eutelsat Konnect VHTS va oferi acces la Internet de mare viteză în toată Europa, în special în regiuni izolate cu acoperire redusă, oferind un serviciu comparabil cu rețelele de fibră optică din punct de vedere al performanței și al costului, aducând astfel o contribuție semnificativă la reducerea decalajului digital”, au scris reprezentanții Arianespace în descrierea misiunii, fiind citați de Space.com.
„Eutelsat Konnect VHTS va aborda, de asemenea, nevoile de conectivitate în bandă largă ale rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, pe uscat, pe mare sau în aer”, au adăugat aceștia.
Satelitul este proiectat să funcționeze timp de cel puțin 15 ani pe orbita Pământului.
Lansarea de miercuri, care fusese amânată cu o zi pe motiv de vremea rea, a fost a doua din 2022 pentru racheta Ariane 5, înaltă 50,5 metri, și a treia din acest an pentru Arianespace.
Misiunea a fost una dintre puținele rămase pentru venerabila Ariane 5, care a debutat la mijlocul anilor 1990 și are peste 100 de misiuni la activ. Arianespace dezvoltă acum Ariane 6, care este de așteptat să zboare pentru prima dată anul viitor.
Vă recomandăm să citiți și:
Lansarea misiunii Artemis 1, amânată pentru a doua oară
Cartografierea suprafeței Lunii pentru misiunile NASA
Lucrurile văzute de Telescopul Webb nu ar trebui să existe. Ce i-a nedumerit pe cercetători?
Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte