Oamenii de știință au reușit diagnosticarea bolii Alzheimer printr-un test de sânge
Boala Alzheimer se caracterizează printr-o scădere a funcției cognitive, pierderea memoriei și, în cazuri grave, tulburări de limbaj și, în cele din urmă, pierderea capacității de viață independentă.
Potrivit estimărilor Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, în China există aproximativ 10 milioane de pacienți cu Alzheimer, ceea ce va depăși 30 de milioane până în 2050, devenind țara cu cel mai mare număr de pacienți cu Alzheimer din lume.
Cu toate acestea, în prezent, publicul chinez au un grad scăzut de conștientizare și atenție față de Alzheimer și, în general, există rate scăzute de diagnosticare (în special diagnosticare precoce) și rate scăzute de tratament.
O nouă metodă de diagnostic pentru Alzheimer
Echipa prof. Zhang Jing, de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang (FAHZU), a colaborat cu cercetătorii de la Școala de Medicină a Universitatății din Washington. Cele mai recente rezultate ale cercetării științifice sunt bazate pe veziculele extracelulare din plasmă ce ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a Alzheimerului. Aceste vezicule extracelulare transportă potențiali biomarkeri pentru boala Alzheimer. Studiul a fost publicat în Alzheimer & Dementia.
În comparație cu metodele tradiționale de examinare, cercetarea publicată de echipa lui Zhang Jing trebuie doar să extragă o cantitate mică de sânge de la subiecți și să verifice modificările mai multor markeri din sânge pentru a ajuta la diagnosticarea bolii.
Noua metodă detectează boala într-un stadiu precoce
Prin urmare, această metodă poate rezolva problemele existente în metodele folosite în prezent precum costul ridicat al examinărilor imagistice.
Noua metodă poate realiza un diagnostic rapid și precis al bolii Alzheimer și poate fi utilizată pentru a depista prezența bolii la vârstnici, chiar și în stadiu precoce, relatează MedicalXpress.
Această metodă de diagnostic și tratament are o practică clinică deosebită și o valoare de sănătate publică și oferă noi idei de cercetare și direcții pentru diagnosticarea Alzheimerului.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Sfaturile unui neurolog pentru prevenirea Alzheimer: Nu mai bea, citește și ai grijă de auzul tău
Două virusuri comune se aliază pentru a declanșa Alzheimer, sugerează studiile
„Florile otrăvitoare” neuronale ar putea fi o sursă pentru Alzheimer, arată un studiu
Pandemia COVID-19 rămâne o urgență de sănătate globală, a anunțat OMS