Cum va fi folosit gândacul-robot creat de cercetători?
O echipă internațională de oameni de știință a creat gândacul-robot care are dispozitive electronice conectate la sistemul nervos pentru a le permite cercetătorilor să-l controleze de la distanță.
Cercetătorii au montat module de control fără fir alimentate de baterii reîncărcabile pe spatele gândacilor fluierători de Madagascar, care pot crește până la 6 centimetri lungime.
Stimulând fiecare dintre cercii gândacilor (anexe care acționează ca nervii senzoriali), oamenii de știință au putut să le controleze direcția de deplasare; aceasta este o demonstrație extraordinară a tehnologiei de ultimă oră, care poate fi valorificată pentru a ajuta în timpul misiunilor de căutare și salvare sau pentru a ajuta la monitorizarea mediului, scrie Futurism.
Gândacul-robot este dotat cu o baterie ce se încarcă de la soare
Deși acesta nu este primul gândac cyborg, cercetătorii scriu într-o nouă lucrare publicată în jurnalul npj Flexible Electronics că cel creat de ei are o serie de inovații care le permite să mențină controlul asupra lui pentru perioade mai lungi de timp.
Mai exact, gândacul-robot are o celulă solară minusculă și extrem de subțire care face ca bateria să rămână mereu încărcată, ceea ce extinde durata controlului.
„Modulul ultrasubțire de celule solare organice montat pe corp atinge o putere de 17,2 microwați, care este de peste 50 de ori mai mare decât puterea de ieșire a dispozitivelor actuale de ultimă generație de recoltare a energiei pe insecte vii”, a declarat Kenjiro Fukuda, cercetător la Universitatea Riken, din Japonia, și autor principal al studiului.
O tehnologie aflată abia la început
Însă gândacii nu vor fi trimiși în misiuni de căutare și salvare prea curând.
„Sistemul actual permite doar controlul locomoției, ceea ce nu este suficient pentru o aplicație precum salvarea urbană. Abia după integrarea altor dispozitive necesare, cum ar fi senzori și camere, putem folosi insectele noastre cyborg în astfel de scopuri”, a declarat Fukuda.
Potrivit cercetătorului, aceeași tehnologie ar putea fi aplicată și cărăbușilor și cicadelor.
Este o viziune distractivă și futuristă: o armată de insecte cyborg controlate de la distanță care se pot infiltra în locații greu accesibile sau pot monitoriza culturile.
Dar va trebui ca oamenii de știință să dezvolte tehnologia cu atenție, nimeni nu vrea să riște o revoltă a gândacilor cyborg.
Vă recomandăm să citiți și:
Un inginer de la NASA a dezvoltat tehnologia care va căuta apă pe Lună
Materialul care învață ca un creier. Cum va fi folosit?
Oxigenul produs cu ajutorul plasmei i-ar putea menține în viață pe exploratorii de pe Marte