Cel mai puternic telescop solar din lume a surprins suprafața Soarelui nostru așa cum nu a mai fost observată până acum.
Realizarea uluitoare marchează aniversarea de un an a Telescopului Solar Inouye, cel mai puternic instrument de acest gen, și punctul culminant a 25 de ani de planificare atentă.
Fiecare dintre „portretele” obținute de telescop are o lățime ce acoperă aproximativ 82.500 de kilometri, ceea ce reprezintă doar un procent din diametrul total al Soarelui.
Cromosfera Soarelui, care se află sub coronă, este de obicei invizibilă și poate fi văzută numai în timpul unei eclipse totale de Soare, atunci când se conturează o margine roșie în jurul stelei noastre – dar noua tehnologie a schimbat asta.
Niciodată până acum nu am putut privi atât de detaliat la sursa de lumină a Sistemului Solar. Telescopul Inouye este capabil să vadă caracteristici din cromosfera Soarelui la o rezoluție impresionantă.
Anul trecut, atunci când telescopul aproape finalizat și-a lansat primele imagini, fizicianul Jeff Kunh l-a numit „cel mai mare salt în capacitatea umanității de a studia Soarele de pe vremea lui Galileo” iar astronomul și om de știință Matt Mountain, președintele Asociației Universităților pentru Cercetare în Astronomie (AURA), a spus că „am tăiat panglica unei noi ere a fizicii solare”, potrivit Science Alert.
Telescopul Solar Inouye nu este lipsit de controverse totuși. Acesta este construit pe vulcanul Haleakalā, care este important din punct de vedere cultural și spiritual pentru nativii din Hawaii. Unii dintre aceștia susțin că instrumentul este „un afront al colonizatorilor”.
Eclipsă de soare dramatică pe Marte, surprinsă de roverul Perseverance. Imagini spectaculoase
Imaginile de pe o stea îndepărtată par să prevestească viitorul Soarelui
NASA a semnat un nou contract cu SpaceX, pentru 5 misiuni cu astronauți. Ce valoare are contractul?
Inginerii de la NASA au rezolvat erorile sondei Voyager 1. Ce s-a întâmplat?