Astronomii japonezi au anunțat detectarea unei noi galaxii cu inel polar folosind datele obținute cu Telescopul Subaru ca parte a Programului Strategic Hyper Suprime-Cam Subaru (HSC-SSP).
Aceste galaxii sunt sisteme compuse dintr-o galaxie și un inel polar, care rămân relativ separate timp de miliarde de ani.
În general, aceste inele polare exterioare, compuse din gaz și stele, sunt aliniate aproximativ într-o orientare perpendiculară față de axa majoră a galaxiei gazdă, potrivit Phys.org.
Cu toate că până în prezent au fost descoperiți peste 400 de candidați, doar câteva zeci asemenea galaxii au fost confirmate prin observații spectroscopice.
Prin urmare, pentru a extinde această listă scurtă, o echipă de astronomi condusă de Minoru Nishimura de la Universitatea Deschisă din Japonia a efectuat un studiu detaliat folosind datele deja existente.
Potrivit noului studiu, galaxia J0953 are o masă stelară de aproximativ 38,5 miliarde de mase solare și o rată de formare stelară de aproape 2,66 mase solare pe an. Masa solară a galaxiei-gazdă și structura polară au o masă solară de 26,18 și 4,32, respectiv.
Astronomii au subliniat, de asemenea, că structura inelului polar pare să fie aproape perpendiculară cu discul galaxiei-gazdă fără a fi prezente elemente perturbate. Mai mult, structura polară este albastră și posibil mai tânără decât galaxia-gazdă.
Astronomii au observat că structura inelului polar a galaxiei J0953 pare să fie aproape perpendiculară pe discul galaxiei- gazdă. Ei raportează că acest inel polar este de culoare albastră și probabil mai tânăr decât galaxia gazdă.
Rezumând rezultatele, autorii studiului au subliniat că ar trebui efectuate mai multe observații spectroscopice ale J0953 pentru a îi confirma în cele din urmă natura. În special, este necesară investigarea suplimentară a proprietăților atât ale galaxiei gazdă, cât și ale structurii polare.
Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă
De ce nu reușește NASA să lanseze misiunea Artemis 1?
Stelele dezvăluie secretul unui semnal misterios provenit din centrul galaxiei