Lipsa sulfului, o potențială criză de resurse care ar putea avea consecințe dezastruoase
Potrivit unui studiu recent condus de University College London (UCL), lipsa acidului sulfuric, o substanță chimică esențială în societatea industrială modernă, ar putea împiedica dezvoltarea tehnologiei și chiar ar putea pune în pericol securitatea alimentară globală.
Potrivit studiului, care a fost publicat în The Geographical Journal, creșterea productivității agricole și renunțarea la combustibilii fosili ar putea duce la creșterea considerabilă a cererii de acid sulfuric până în 2040.
Acidul sulfuric este necesar pentru fabricarea îngrășămintelor cu fosfor care contribuie la producția mondială de alimente, dar și pentru extracția metalelor rare, precum cobaltul și nichelul, folosite în bateriile litiu-ion.
Acidul sulfuric, o componentă esențială a producției moderne
Peste 80% din aprovizionarea mondială cu sulf este acum sub formă de deșeuri rezultate din desulfurarea țițeiului și a gazelor naturale, ceea ce reduce la minimum emisiile de dioxid de sulf, care pot provoca ploi acide.
Cu toate acestea, decarbonizarea economiei globale ca răspuns la schimbările climatice ar diminua dramatic producția de combustibili fosili și, prin urmare, aprovizionarea cu sulf.
Drept rezultat, va fi necesară o creștere masivă a exploatării miniere dăunătoare mediului pentru a satisface cererea.
Trebuie găsite noi metode de a obține sulful
„Este nevoie urgentă de cercetare pentru a dezvolta metode ieftine, cu impact redus asupra mediului, de extragere a cantităților mari de sulf din depozitele abundente de minerale de sulfat din scoarța terestră. Comunitatea internațională ar trebui să ia în considerare sprijinirea și reglementarea exploatării de sulf pentru a minimiza impactul tranziției”, spune Mark Maslin de la UCL, citat de SciTechDaily.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, luând acum în considerare criza sulfului, pot fi dezvoltate politici naționale și internaționale pentru a gestiona cererea viitoare, pentru a intensifica reciclarea resurselor și pentru a dezvolta aprovizionarea cu alternative ieftine.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Sulful de la asteroidul care a ucis dinozaurii a cauzat mai multă răcire globală decât se credea
O nouă analiză arată cum se formează norii sulfuroși din atmosfera planetei Venus
Resursele de apă vor deveni mai puțin predictibile odată cu schimbările climatice
„Exploatați deșeurile electronice, nu resursele Pământului”, recomandă oamenii de știință