Două galaxii spiralate suprapuse, observate de Telescopul Hubble
Două galaxii spirale suprapuse pot fi observate într-o imagine splendidă obținută de Telescopul Spațial Hubble.
Cele două galaxii spiralate suprapuse, care se află la mai mult de un miliard de ani-lumină depărtare de Pământ, poartă denumirile de SDSS J115331 și LEDA 2073461.
Deși par a se ciocni în imaginea produsă de Telescopul Hubble, alinierea celor două galaxii este doar întâmplătoare, astfel că cele două galaxii nu interacționează de fapt.
O iluzie spațială absolut spectaculoasă!
Mai mult, Telescopul Hubble a surprins de-a lungul timpului un număr impresionant de galaxii care par să interacționeze.
Aceasta este doar una dintre numeroasele imagini obținute de Hubble care pun în evidență momentele importante ale proiectului Galaxy Zoo, conform SciTechDaily.
Galaxii spiralate suprapuse, descoperite de voluntari
Înființat inițial 2007, Galaxy Zoo reprezintă un proiect masiv de ,,știință cetățenească”, format dintr-un grup de sute de mii de voluntari. Acești voluntari clasifică galaxiile fotografiate de telescoape și sunt adesea primii care au pus vreodată ochii pe un obiect astronomic.
Pe parcursul proiectului original Galaxy Zoo, voluntarii au descoperit o „întreagă colecție” de galaxii ciudate și deosebite, inclusiv galaxii spiralate cu trei brațe și galaxii inelare care par să se ciocnească.
Astronomii care coordonează proiectul au folosit Telescopul Spațial Hubble pentru a îi observa pe cei mai neobișnuiți subiecți ai proiectului Galaxy Zoo – dar lista țintelor a fost stabilită printr-un vot public.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă
Care va fi soarta Căii Lactee? Două galaxii aflate pe moarte oferă răspunsul
Cea mai tânără planetă din galaxia noastră ar fi fost descoperită
Hubble își arată, din nou, talentele. Cum a surprins un superb roi stelar strălucitor?