„Micro-pauzele” ne mențin odihniți. Ce efect au asupra performanței?
O analiză a 22 de studii publicate anterior sugerează că luarea de micro-pauze (întreruperea unei sarcini pentru perioade de 10 minute) este în general asociată cu oboseală redusă și vigoare crescută.
Patricia Albulescu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, prezintă aceste constatări în PLOS ONE. Preocupările cresc cu privire la sarcinile grele de muncă și la programul îndelungat cu care se confruntă mulți angajați.
Un număr tot mai mare de studii explorează diverse aspecte ale managementului și recuperării energiei angajaților, adesea concentrate pe recuperarea după terminarea zilei de lucru. Cu toate acestea, efectele potențiale ale proceselor de recuperare în timpul zilei de lucru rămân neclare.
Pauzele scurte ne mențin mai odihniți
Pentru a îmbunătăți înțelegerea, Albulescu și colegii au efectuat o meta-analiză a 22 de studii din 19 manuscrise publicate în ultimii 30 de ani, toate care au examinat potențialele beneficii ale micro-pauzelor din sarcinile atribuite. Sarcinile au variat între experimente și au inclus simulări de lucru, sarcini reale legate de muncă și teste cognitive care nu sunt legate de muncă.
Tipurile de pauze au variat, de asemenea, inclusiv pauze fizice, activități de relaxare și activități mai captivante, cum ar fi vizionarea videoclipurilor.
Analiza statistică a rezultatelor studiului a relevat o niveluri mai ridicate de vigoare și oboseală mai mică la participanți, sugerând că micro-pauzele pot contribui la bunăstare.
Micro-pauzele nu afectează performanța
Nu a fost găsită nicio asociere generală între micro-pauze și performanță mai bună la sarcini. Cu toate acestea, atunci când aruncă o privire mai atentă asupra datelor, cercetătorii au descoperit că pauzele mai lungi tind să fie legate de performanțe mai bune, în special pentru sarcinile creative sau de birou, dar mai puțin pentru sarcinile mai solicitante din punct de vedere cognitiv.
Aceste descoperiri susțin micro-pauzele ca o strategie potențială pentru creșterea bunăstării la locul de muncă. Cu toate acestea, când vine vorba de performanța la locul de muncă, pot fi necesare pauze mai lungi pentru recuperarea de la sarcini mai solicitante din punct de vedere cognitiv. Cercetările viitoare ar putea investiga pauze mai lungi, precum și alte întrebări rămase, cum ar fi activități optime în care să se angajeze în timpul unei micro-pauze.
Autorii au adăugat, citați de EurekAlert că „rezultatele au arătat că micro-pauzele sunt eficiente în păstrarea nivelurilor ridicate de vigoare și atenuarea oboselii”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Pauzele de la social media îmbunătățesc sănătatea mintală
De ce renunță tot mai mulți americani la somnifere?
Somnul excesiv poate provoca hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral
Ciudata epidemie de somn, un eveniment real care a ucis mii de oameni