Industria globală a produselor lactate este în continuă schimbare. Printre modificări se numără concurența din partea alternativelor alimentare care nu sunt produse cu ajutorul animalelor, inclusiv provocările potențiale generate de laptele sintetic.
Laptele sintetic nu necesită vaci sau alte animale. Poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele animal, dar este crescut folosind o tehnică de biotehnologie emergentă, cunoscută sub numele de „fermentație de precizie”, care produce biomasă cultivată din celule.
Peste 80% din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Au existat apeluri tot mai mari de a trece dincolo de sistemele alimentare bazate pe animale la forme mai durabile de producție alimentară, indică Science Alert.
Produsele lactate sintetice oferă lapte alimentar fără probleme asociate, precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă corectă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.
O cercetare recentă a examinat megatendințele din sectorul global al produselor lactate. Laptele pe bază de plante și, potențial, laptele sintetic, au apărut ca o perturbare în acest sistem. Spre deosebire de carnea sintetică, laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca laptele obișnuit.
Laptele sintetic nu este o fantezie SF pentru că el există deja. În SUA de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine de origine non-animală, produse din microfloră, care sunt apoi folosite pentru a face înghețată, pudră proteică și lapte. În Australia, start-up-ul Eden Brew a dezvoltat laptele sintetic la Werribee în Victoria. Compania vizează consumatori din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice.
Se pare că CSIRO a dezvoltat tehnologia din spatele produsului Eden Brew. Procesul începe cu drojdi și folosește „fermentația de precizie” pentru a produce aceleași proteine găsite în laptele de vacă. CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă și capacitatea de spumare. Mineralele, zaharurile, grăsimile și aromele sunt adăugate la baza de proteine pentru a crea produsul final.
Tot în Australia, compania All G Foods a strâns de curând 25 de milioane de dolari pentru a accelera producția de lapte sintetic. În termen de șapte ani, compania vrea ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă. Dacă industria laptelui sintetic poate atinge acest obiectiv de cost în general, potențialul de a perturba industria laptelui este mare. Ar putea îndrepta omenirea mai departe de agricultura tradițională a animalelor către sisteme alimentare radical diferite.
Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate a constatat că până în 2030, industria de fermentație de precizie din SUA va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă. Și dacă laptele sintetic poate înlocui laptele ca ingredient în sectorul de prelucrare industrială a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări semnificative pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.
Cooperativa australiană de produse lactate Norco susține proiectul Eden Brew, iar cooperativa de produse lactate din Noua Zeelandă Fonterra a anunțat de curând disponibilitatea de asociere pentru dezvoltarea și comercializarea „proteinelor derivate din fermentație cu proprietăți asemănătoare lactatelor”.
Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și o nouă infrastructură de producție, cum ar fi rezervoarele de fermentație și bioreactoarele. Producția de lapte animal convențional în Sudul Global o depășește acum pe cea din Nordul Global, în mare parte datorită creșterii rapide în Asia. Cu siguranță, industria tradițională a produselor lactate nu va dispărea prea curând.
Iar laptele sintetic nu este un panaceu. Deși tehnologia are un potențial imens pentru câștiguri de mediu și bunăstarea animalelor, ea vine cu provocări și dezavantaje potențiale. De exemplu, proteinele alternative nu provoacă neapărat corporatizarea sau omogenizarea agriculturii industriale convenționale. Aceasta înseamnă că marii producători de lapte sintetic ar putea respinge sistemele de produse lactate low-tech sau la scară mică și produse lactate alternative.
Și sectorul tradițional al produselor lactate trebuie să recunoască că se află în pragul schimbării esențiale. În fața amenințărilor multiple, ar trebui să maximizeze beneficiile sociale, atât ale produselor lactate de origine animală, cât și să minimizeze contribuția acesteia la schimbările climatice.
Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme
Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii
Laptele de cocos, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile
Alimentele care conțin micoproteine ajută la creșterea mușchilor mai bine ca proteinele din lapte