Două găuri negre supermasive se vor ciocni în doar câțiva ani
Comportamentul ciudat al unei galaxii la aproximativ un miliard de ani-lumină distanță sugerează că ar putea conține unul dintre cele mai interesante evenimente din astronomia modernă.
Fluctuațiile luminii din centrul galaxiei SDSS J1430+2303 arată că o pereche de găuri negre, cu o masă combinată de aproximativ 200 de milioane de sori, este destinată unei coliziuni iminente.
„Iminent” în termeni cosmici se poate extinde adesea pe durata unei întregi vieți umane. Dar în acest caz, astronomii prevăd că, dacă semnalul este într-adevăr rezultatul unor găuri negre, acestea vor fuziona în următorii trei ani.
Cea mai bună șansă de a vedea ciocnirea a două găuri negre
Poate fi cea mai bună șansă de până acum să vedem două găuri negre supermasive ciocnindu-se… dar încă nu știm sigur dacă asta se întâmplă cu adevărat.
Prima detectare a găurilor negre care se ciocnesc, în 2015 a lansat o nouă eră pentru astronomie. De atunci, s-au făcut multe alte detecții datorită undelor gravitaționale pe care aceste evenimente masive le transmit în spațiu.
O nouă eră pentru astronomie
Până în prezent, aproape toate fuziunile de acest tip au implicat perechi binare de găuri negre cu mase comparabile cu stelele individuale. Analizele observațiilor radio au fost, de asemenea, neconcludente. Deci, se pare că încă nu suntem 100% siguri despre ce se întâmplă cu J1430+2303, potrivit Science Alert.
Ceea ce putem afirma cu încredere este că ceva foarte ciudat pare să se întâmple în centrul galaxiei. Mai presus de toate, este un mister, și unul foarte suculent; fie că este vorba de o gaură neagră binară supermasivă aflată în pragul coliziunii sau nu, J1430+2303 pare să merite o atenție mai atentă și mai detaliată.
Lucrarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.
Vă mai recomandăm să citiți și:
NASA a înregistrat sunetul sinistru produs de o gaură neagră
China se pregătește să cucerească Luna, bănuiește NASA
Telescopul James Webb a descoperit o galaxie uimitoare la marginea Universului
Cea mai apropiată exoplanetă de Pământ are o vreme extremă. Ce au observat astronomii?