Home » Știință » Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?

Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?

Ce se află la bordul rachetei SLS pentru misiunea Artemis I?
Angajați ai NASA examinează pachetul de zbor pentru Artemis I. Sursa foto: NASA
Publicat: 29.08.2022

În timp ce nava spațială Orion va călători dincolo de Lună în timpul misiunii Artemis I, trimisă acolo de racheta Space Launch System (SLS), capsula va transporta numeroase suveniruri.

Nave spațiale ale NASA, atât cu echipaj și fără, au transportat suveniruri de pe Pământ încă din anii 1960. Sonda Voyager a NASA a transportat un disc de aur cu sunete de pe Terra, iar roverul Perseverance care a ajuns pe Marte a conținut un microcip cu 10,9 milioane de nume pe care oamenii le-au trimis agenției spațiale pentru a fi incluse în misiunea marțiană.

Agenția a trimis metal pe ultima misiunea a navetei spațiale (space shuttle) care a fost mai apoi topit și transformat în premii pentru angajații NASA.

Simboluri de importanță culturală pentru eforturile NASA

O mică rocă lunară din timpul misiunii Apollo 11, aflată la bordul ultimului zbor al navetei spațiale, va zbura, de asemenea, la bordul capsulei Orion, astfel reprezentând importanța întoarcerii unei nave spațiale umane pe Lună. Muzeul Național al Aerului și Spațiului din USA a împrumutat misiunii Artemis I un medalion comemorativ Apollo 8, un șurub și un petic de la Apollo 11. Obiectele din timpul misiunilor Apollo vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții după ce vor fi aduse înapoi pe Terra.

Multe dintre obiectele incluse în pachetul de zbor sunt simboluri de importanță culturală pentru eforturile NASA. Spre exemplu, patru minifigurine LEGO se vor afla la bordul rachetei SLS.

Snoopy și NASA, o relație începută odată cu misiunile Apollo

Totodată, o varietate de semințe vor zbura cu Artemis I și vor fi distribuite organizațiilor educaționale și profesorilor drept oportunitate educativă după misiune. Semințe au fost trimise și în timpul misiunii Apollo 14, iar apoi au fost cultivate în cadrul unui experiment pentru a înțelege efectele spațiului asupra semințelor.

O peniță de la Muzeul Charles M. Schulz și Centrul de Cercetare din Santa Rosa, California vor face, de asemenea, parte din misiunea Artemis I. NASA împărtășește o legătură cu Schulz și personajul său faimos Snoopy încă de la începutul misiunilor Apollo, în anii 1960. Schulz a creat benzi desenate cu Snoopy pe Lună, astfel ilustrând entuziasmul publicului pentru reușitele Americii în spațiu. NASA și-a reînnoit relația cu Snoopy în 2019, odată cu aniversarea a 50 de ani de la Apollo 10. Penița, folosită chiar de Schulz, va fi împachetată în benzi desenate cu tematică spațială.

Ce va mai transporta racheta SLS pentru misiunea Artemis I?

Mai mult, NASA are un istoric de colaborare internațională. Numeroase obiecte de la alte agenții spațiale vor fi incluse în pachetul de zbor. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite Shaun the Sheep, un mic animal din serialul pentru copii „Wallace and Gromit”, transmis în 180 de țări.

De asemenea, o replică printată 3D a zeiței Artemis va zbura cu Artemis I, iar mai apoi va fi expusă în Muzeul Acropolei din Grecia. Pe de altă parte, Agenția Spațială din Israel a contribuit cu o pietricică de pe malul Mării Moarte, pentru a simboliza dorința continuă a omenirii pentru explorare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tot ce trebuie să știi despre Artemis I, misiunea care dă startul unei noi ere de explorare spațială

Un fost oficial NASA crede că lansarea Artemis 1 va fi „jenantă”

Misiunea Artemis 1 va trimite forme de viață în spațiul îndepărtat. Ce va mai transporta racheta SLS?

Energie nucleară pe Lună. NASA anunță planurile pentru sistemul de alimentare cu energie al misiunilor Artemis

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase