Cum să urmărești în timp real misiunea capsulei Orion în jurul Lunii?
Oricine poate urmări prima misiune a capsulei Orion în jurul Lunii cu ajutorul Artemis Real-time Orbit Website (AROW), a anunțat NASA.
În cadrul misiunii Artemis I, nava spațială Orion va călători peste 64.000 de kilometri dincolo de Lună, acesta fiind primul test de zbor integrat cu racheta Space Launch System (SLS). Folosind AROW, orice persoană cu acces la Internet poate monitoriza capsula Orion și distanța sa față de Pământ, față de Lună, durata misiunii, și multe alte detalii. AROW este disponibil pe pagina oficială a NASA și canalele de socializare online ale agenției americane.
AROW vizualizează date colectate de senzorii de pe Orion și trimise la Centrul de Control al Misiunii de la Centrul Spațial Johnson al NASA, din Houston, Texas, în timp misiunii capsulei. Odată ce Orion rămâne singură, AROW va oferi informații în timp real în mod constant.
Obiectivele pe care NASA dorește să le îndeplinească prin intermediul Artemis I
„Este un mod extrem de important de a interacționa cu misiunea și de a înțelege obiectivele pe care NASA dorește să le îndeplinească prin intermediul Artemis I”, a spus Seth Lambert, programatorul Orion care a creat AROW.
Astfel, utilizatorii pot urmări AROW pentru a vedea unde se află Orion în raport cu Pământul și Luna. De asemenea, utilizatorii au acces la momente cheie din timpul misiunii și caracteristici ale Lunii, inclusiv informații despre regiunile de aselenizare de la programul Apollo. Cei curioși vor putea chiar să descarce datele din timpul zborului, cum ar fi traiectoria urmată de capsulă.
O rampă de lansare pentru trimiterea astronauților pe Marte
„Să știi ce face nava spațială în timpul misiunii este deja minunat, însă datele de la Orion pot fi vizualizate în atât de multe moduri, astfel că va fi interesant de văzut ce proiecte creative vor fi inspirate de misiune”, a precizat Richard Garodnick, inginer din cadrul echipei de la Centrul Spațial Johnson.
Deși aplicația AROW a fost dezvoltată și va fi folosită pentru misiunile Artemis, tehnologia din spatele sistemului poate fi aplicată și la alte misiuni în viitor.
Prin intermediul misiunilor Artemis, NASA va trimite prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună. Astfel, misiunile deschid calea prezenței umane de lungă durată pe Lună și reprezintă o rampă de lansare pentru trimiterea astronauților pe Marte.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Tot ce trebuie să știi despre Artemis I, misiunea care dă startul unei noi ere de explorare spațială
Un fost oficial NASA crede că lansarea Artemis 1 va fi „jenantă”
Racheta Artemis I de la NASA a trecut un test important, în ciuda unei scurgeri de hidrogen