Boala Parkinson, mai ușor de diagnosticat cu inteligență artificială
Boala Parkinson este dificil de diagnosticat, deoarece se bazează în primul rând pe apariția simptomelor motorii, cum ar fi tremor, rigiditate și lentoare, dar aceste simptome apar adesea la câțiva ani după debutul bolii.
Acum, cercetătorii au dezvoltat un model de inteligență artificială care poate detecta boala Parkinson prin citirea tiparelor de respirație ale unei persoane.
Instrumentul în cauză este o rețea neuronală, o serie de algoritmi conectați care imită modul în care funcționează un creier uman, capabili să evalueze dacă cineva are Parkinson din cauza respirației nocturne – adică, modelele de respirație care apar în timpul somnului. Rețeaua neuronală, care a fost realizată de către Yuzhe Yang și Yuan Yuan de la MIT, este, de asemenea, capabilă să discearnă severitatea bolii Parkinson și să urmărească progresia bolii.
Boala Parkinson poate fi detectată timpuriu
De-a lungul anilor, cercetătorii au investigat potențialul de detectare a bolii Parkinson folosind lichidul cefalorahidian și neuroimagistică, dar astfel de metode sunt invazive, costisitoare și necesită acces la centre medicale specializate, făcându-le inadecvate pentru testarea frecventă, care altfel ar putea oferi diagnostic precoce sau urmărire continuă a progresiei bolii, potrivit EurekAlert.
„O relație între Parkinson și respirație a fost observată încă din 1817 de către dr. James Parkinson. Acest lucru ne-a motivat să luăm în considerare potențialul de a detecta boala din respirația cuiva fără să ne uităm la mișcări”, spune Katabi.
Simptomele ar putea fi detectate chiar și acasă la pacient
Cercetătorii MIT au demonstrat că evaluarea inteligenței artificiale a bolii Parkinson se poate face în fiecare noapte acasă, în timp ce persoana doarme. Pentru a face acest lucru, echipa a dezvoltat un dispozitiv cu aspectul unui router Wi-Fi care în loc să ofere acces la internet, dispozitivul emite semnale radio, analizează reflexiile acestora din mediul înconjurător și extrage tiparele de respirație ale subiectului.
Boala neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume, Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurologică, după boala Alzheimer. Numai în Statele Unite, afectează peste 1 milion de oameni.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii lucrează la bacteria ce va produce un medicament pentru Parkinson
China dezvoltă Inteligența Artificială care va detecta loialitatea față de partid
O nouă boală oculară genetică a fost descoperită. Cum se manifestă?