De ce este fumatul un adevărat pericol pentru sănătatea inimii?
Fumatul slăbește inimile fumătorilor mai mult decât pe cele ale nefumătorilor, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.
Studiul a constatat că, cu cât se fuma mai mult, cu atât funcționarea inimii devine mai proastă. O anumită funcție a fost restabilită atunci când oamenii au renunțat la obicei.
„Este bine cunoscut faptul că fumatul cauzează blocarea arterelor, ceea ce duce la boli coronariene și accident vascular cerebral”, a spus autorul studiului, dr. Eva Holt de la Spitalul Herlev și Gentofte, Copenhaga, Danemarca. „Studiul nostru arată că fumatul duce, de asemenea, la inimi mai slabe. Asta înseamnă că fumătorii au un volum mai mic de sânge în ventriculul stâng al inimii și mai puțină putere de a-l pompa în restul corpului. Cu cât fumezi mai mult, cu atât funcția inimii tale devine mai proastă. Inima se poate recupera într-o oarecare măsură odată cu renunțarea la fumat, așa că niciodată nu este prea târziu să renunți.”
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide peste opt milioane de oameni în fiecare an. Fumatul de țigări este responsabil pentru 50% din toate decesele evitabile la fumători, jumătate dintre acestea fiind cauzate de boli cardiovasculare aterosclerotice, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral, indică Eurek Alert.
Fumatul afectează sănătatea inimii
Studiile au arătat că fumatul este asociat cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă, în cazul în care mușchiul inimii nu pompează sânge în jurul corpului așa cum ar trebui, de obicei pentru că este prea slab sau rigid. Aceasta înseamnă că organismul nu primește oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa normal.
Legătura dintre fumat și structura și funcția inimii nu a fost pe deplin examinată. Prin urmare, acest studiu a explorat dacă fumatul a fost legat de modificări ale structurii și funcției inimii la persoanele fără boli cardiovasculare, dar și de efectul schimbării obiceiurilor de fumat.
Studiul a folosit date de la un total de 3.874 de participanți cu vârsta cuprinsă între 20 și 99 de ani, fără boli de inimă. Un chestionar autoadministrat a fost folosit pentru a obține informații despre istoricul fumatului și pentru a estima care este numărul de țigări fumate de-a lungul vieții. Un pachet pe an este definit ca fiind 20 de țigări fumate în fiecare zi timp de un an.
Riscul de afecțiuni cardiace
Participanții au avut o ecografie a inimii, numită ecocardiografie, care oferă informații despre structura acesteia și cât de bine funcționează. Cercetătorii au comparat măsurătorile ecocardiografice ale fumătorilor actuali față de cei care nu au fumat niciodată, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și funcția pulmonară.
Vârsta medie a participanților a fost de 56 de ani și 43% erau femei. Aproape unul din cinci participanți au fost fumători actuali (18,6%), în timp ce 40,9% erau foști fumători și 40,5% nu au fumat niciodată. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali aveau inimi mai slabe și mai grele. Creșterea numărului de ani a fost asociată cu pomparea mai puțină a sângelui. Dr. Holt a explicat: „Am descoperit că fumatul curent și anii acumulați fumând au fost asociați cu înrăutățirea structurii și funcției ventriculului stâng – cea mai importantă parte a inimii.”
„În plus, am constatat că, pe o perioadă de 10 ani, cei care au continuat să fumeze au dezvoltat inimi mai mai slabe, care au fost mai puțin capabile să pompeze sânge în comparație cu cei care nu au fumat niciodată și cu cei care s-au lăsat între timp.” Ea a concluzionat: „Studiul nostru indică faptul că fumatul nu numai că dăunează vaselor de sânge, dar dăunează direct și inimii. Vestea bună este că o parte din daune sunt reversibile prin renunțare.”
Vă mai recomandăm și:
Schitul Darvari, lăcașul din inima Bucureștiului (DOCUMENTAR)
Un semnal radio bizar din spațiul cosmic, care bate ca o inimă, a fost detectat de astronomi
Vești proaste! Consumul moderat de alcool nu este benefic pentru inimă
Întâlnire cu un urs în inima pădurii. Un angajat Romsilva a filmat momentul