Cercetările arată că oamenii identificați ca fiind narcisiști (adică cei cu un simț exagerat al propriei lor importanțe, cu o lipsă de empatie și o nevoie ridicată de atenție) au mai multe șanse să fie atrași și să creadă în teoriile conspirației.
Pe baza unei analize a unor studii anterioare, un nou studiu oferă o explicație: atitudinea paranoică, credulitatea în ceea ce privește afirmațiile despre ceea ce este adevărat (sau nu), nevoia de dominație și nevoia de unicitate. Toate acestea pot juca un rol în stabilirea unei legături între narcisiști și teoriile conspirației.
Cercetătorii sugerează că fiecare dintre aceste procese psihologice este legat de diferite componente care alcătuiesc narcisismul. Aceste componente includ extraversiunea (încercarea de a stimula ego-ul și de a câștiga admirație prin farmec și fantezie), antagonismul (a fi arogant, exploatator și prin a se simți întotdeauna îndreptățit, indiferent de situație) și nevrotism (experimentarea stimei de sine scăzute și a rușinii).
„Susținem că fiecare dintre aceste componente ale narcisismului ar putea predispune oamenii la susținerea teoriilor conspirației din cauza proceselor psihologice”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată. În primul rând, există paranoia, felul în care narcisiștii tind să creadă că alți oameni sunt gata să le facă rău oriunde, oricând, în mod intenționat.
Asta face ca anumite teorii ale conspirației să fie ușor de acceptat. În al doilea rând, este nevoie de dominație și control. Această nevoie la narcisiști poate face ca teoriile conspirației să fie atractive ca o modalitate de a scăpa de orice fel de responsabilitate, folosind un alt individ sau grup ca țap ispășitor pentru ceva care merge prost. Al treilea proces, nevoia narcisistă de unicitate, poate fi legat de teoriile conspirației, deoarece acestea promit acces la informații privilegiate sau ascunse care nu sunt disponibile pentru toată lumea, făcându-i pe cei care cred în ele speciali.
În cele din urmă, există credulitatea, ceea ce face pe cineva susceptibil la informații nedemne de încredere, manipulatoare și este legat de tendința oamenilor narcisici de a fi naivi și de a avea o mai puțin succes în a rezolva diverse probleme, potrivit Science Alert.
Cercetătorii vorbesc și despre modul în care aceste informații pot fi utilizate. Narcisismul tinde să fie mai mare la politicieni decât în populația generală, de exemplu, ceea ce înseamnă că există pericolul ca cei din guvern să fie mai susceptibili la teoriile conspirației.
„Dovezile solide care leagă diferite componente ale narcisismului de credința în teoriile conspirației au implicații importante”, scriu cercetătorii. „Narcisiștii tind să se considere calificați pentru politică și tind să gândească să candideze pentru o funcție.”
O mai bună înțelegere a nevoii narcisiste de a susține teoriile conspirației este esențială pentru a rupe această legătură, poate prin asigurarea faptului că acele nevoi psihologice sunt îndeplinite sau gestionate în moduri diferite, spune echipa din spatele noului studiu. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că procesele psihologice pe care le-au analizat ar putea fi aplicate și narcisismului colectiv – nevoia ca un anumit grup de oameni să creadă că sunt speciali și unici, de exemplu.
Studiile viitoare vor analiza modul în care narcisiștii împărtășesc și promovează teoriile conspirației (pe rețelele sociale, de exemplu) și modul în care aceste constatări s-ar putea lega de alte tipuri de informații false sau în mod deliberat senzaționale în afara teoriilor conspirației.
„Nevoia narcisiștilor de validare și recunoaștere are implicații nu numai pentru convingerile lor, ci și pentru comportamentul acestora”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Current Opinion in Psychology.
Top 10 teorii ale conspirației care în cele din urmă s-au dovedit a fi adevărate
Top 10 teorii conspiraționiste politice care ar putea să fie adevărate
Noua Ordine Mondială, o teorie conspiraționistă perfectă dar fără dovezi