Copiii născuți în apropierea zonelor în care se practică fracturarea hidraulică, mai predispuși la leucemie
Copiii născuți în apropierea zonelor în care se practică fracturarea hidraulică (sau fracking) sunt de trei ori mai predispuși la diagnosticarea cu leucemie, potrivit unor noi cercetări de la Yale.
Un studiu efectuat pe o perioadă de opt ani, care a implicat copii din statul american Pennsylvania, a fost publicat recent în jurnalul Environmental Health Perspectives, iar rezultatele sunt de-a dreptul terifiante.
„Am dorit să efectuăm un studiu calitativ pentru a investiga pe deplin această posibilă relație. Rezultatele noastre indică faptul că expunerea la exploatarea neconvențională de petrol și gaze („unconventional oil and gas development” sau UOG) ar putea fi un factor de risc important pentru toți, în special pentru copiii expuși in utero”, a explicat Cassandra Clark, unul dintre autorii studiului, de la Centrul pentru Cancer din cadrul Universității Yale.
Fracturarea hidraulică folosește și produce chimicale cauzatoare de cancer
Fracturarea hidraulică (sau fracking) este un tip de UOG, despre care cercetătorii spun că folosește și produce chimicale cunoscute pentru faptul că pot cauza cancer. Astfel, legătura nu a fost îndeajuns de mult studiată.
„Studiile cu privire la expunerea la UOG și cancer sunt extrem de puține”, a adăugat Clark, citată de Futurism.
Studiul relevă faptul că sursele de apă ar putea fi printre modalitățile prin care copiii pot intra în contact cu substanțele ce cauzează cancer. Oamenii de știință au analizat zone de exploatare din regiunile ocupate de familii cu copii, ceea ce înseamnă că cercetătorii au încercat să măsoare cât de mult afectează apa potențial contaminată șansele unui copil de a fi diagnosticat cu cancer.
Rezultatele au fost de-a dreptul îngrijorătoare, însă nu și șocante
Rezultatele au fost de-a dreptul îngrijorătoare, însă nu și șocante, având în vedere tot ce știm deja despre cancer și substanțele care cauzează boala. Oamenii de știință speră ca studiul, despre care au precizat că este cea mai detaliată cercetare de până acum despre fracking, copii și leucemie, să ducă la schimbări de politici.
„Descoperirile noastre cu privire la un risc crescut pentru toți la distanțe de 2 kilometri sau mai mult față de activități UOG, în combinație cu dovezi de la numeroase alte studii, sugerează că recomandările existente de distanțe, care pot fi chiar și de 45 de metri, nu protejează suficient de mult sănătatea copiilor”, a spus Clark. „Sperăm ca studiul nostru și cercetările similare să fie luate în considerare în discuția actuală despre distanțele sigure pentru activitățile de exploatare de petrol și gaz”, a mai precizat Clark.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Copiii din patru țări, afectați de lipsa de vaccinuri împotriva rotavirusului
Cauza valului de hepatită misterioasă la copii, identificată de experții britanici
Israelul recoltează sperma soldaților căzuți la datorie și o folosește pentru a crea copii