Anticorpul care neutralizează COVID-19 în toate variantele sale
Pe măsură ce experții continuă să avertizeze că ignorarea COVID-19 și a celor 15.000 de decese pe zi pe care le provoacă este o greșeală gravă, a devenit clar că avem nevoie de anticorpul care neutralizează COVID-19 în toate variantele sale, altfel riscăm să rămânem constant în urmă.
Acum, cercetătorii de la Harvard cred că au găsit anticorpul care neutralizează COVID-19 în toate variantele sale, în testele lor de laborator.
Anticorpul ar putea fi utilizat în cadrul strategiilor de vaccinare existente pentru a pune capăt ciclului constant, asta dacă rezultatele vor putea fi confirmate în cadrul studiilor pe oameni.
Descoperirile au fost publicate în Science Immunology.
Anticorpul care neutralizează COVID-19
„Sperăm că acest anticorp se va dovedi a fi la fel de eficient la pacienți precum a fost în evaluările preclinice de până acum”, a spus Frederick Alt, profesor de pediatrie la Boston Children’s Hospital, din SUA, și cercetător principal al studiului.
„Dacă va fi eficient, ar putea oferi un nou medicament și, de asemenea, ar putea să contribuie la noi strategii de vaccinare”, spune profesorul, citat de IFL Science.
Cum a fost creat anticorpul?
Pentru a crea un anticorp cu spectru larg pentru mai multe variante, cercetătorii au apelat la modele de șoarece care au fost create anterior pentru cercetarea HIV.
Acești șoareci au fost transformați în modele ale propriului nostru sistem imunitar, identificând agenți patogeni străini și trecând prin aceleași procese de încercare și eroare pentru a crea anticorpi care îi neutralizează. În acest fel, șoarecii sunt în esență mini-mașinării care pot furniza eficient noi anticorpi pentru utilizarea în terapie.
Când au fost expuse la tulpina originală SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în Wuhan, modelele de șoarece au creat nouă tipuri diferite de anticorpi care s-ar putea lega de virus, deși nu toți l-au neutralizat.
Alte teste au identificat trei anticorpi care au putut neutraliza puternic tulpina originală, însă unul numit SP1-77 a fost și mai impresionant: ar putea neutraliza și variantele alfa, beta, delta, gamma și, cel mai important, variantele omicron.
Cum funcționează noul anticorp?
Dar cum poate anticorpul să oprească virusul având în vedere că proteina Spike arată diferit la fiecare variantă, datorită diferitelor mutații? SP1-77 nu acționează asupra acelorași regiuni ca mulți alți anticorpi, optând în schimb pentru o regiune care nu a suferit încă mutații în nicio variantă SARS-CoV-2.
„SP1-77 se leagă de proteina Spike într-un loc care până acum nu a suferit mutații în nicio variantă și neutralizează aceste variante printr-un mecanism nou”, a spus Tomas Kirchhausen, profesor de biologie celulară la Institutul Blavatnik de la HMS, SUA.
„Aceste proprietăți pot contribui la activitatea sa largă și puternică”, adaugă profesorul.
Cercetătorii au depus acum cereri de brevete și speră că munca poate fi produsă comercial, odată ce rezultatele sunt confirmate în studiile pe oameni.
Vă recomandăm să citiți și:
Tot mai multe dovezi arată că LSD îmbunătățește învățarea și memoria
Concentrația de cortizol din păr ți-ar putea spune cât de stresată ești
Legumele bune pentru diabetici. Iată ce recomandă medicii!
Corneea artificială care poate restabili vederea, dezvoltată de cercetători