Un studiu estimează că peste 5,5 milioane de americani folosesc substanțe halucinogene
Consumul de substanțe halucinogene a crescut din 2015 în special în rândul adulților cu vârste de peste 26 de ani, în timp ce, la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, consumul a scăzut.
Consumul de LSD între 2002 și 2019 a crescut în general la toate grupele de vârstă, rata ultimelor 12 luni crescând de la 0,9 % în 2002 la 4% în 2019, pentru intervalul 18-25 de ani. În schimb, utilizarea PCP între 2002 și 2019 a scăzut, la fel ca drogul Ecstasy începând cu 2015. Studiul este primul care oferă analize statistice oficiale ale tendințelor în prevalența consumului de halucinogene în ansamblu, pe grupe de vârstă, în ultimele două decenii.
Aceste descoperiri au fost publicate în revista Addiction.
Pentru a putea evalua trendul de evoluție al consumului de halucinogene în SUA, cercetătorii au analizat date din National Survey on Drug and Health (NSDUH), din perioada cuprinsă între 2002-2019, pentru participanți cu vârste de peste 12 ani.
Folosirea substanțelor halucinogene
Utilizarea de substanțe halucinogene, o categorie largă de substanțe psihoactive, inclusiv psihedelicele „clasice” precum LSD, poate implica risc cu efecte secundare adverse, inclusiv reacții anxioase, confuzie, stări delirante acute și un sentiment prelungit de frică și groază. LSD și Ecstasy și câțiva alte halucinogene sunt asociate cu un risc crescut de efecte adverse autonome, endocrine, cardiovasculare și neurologice, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, frecvența cardiacă și pierderea poftei de mâncare și convulsii. PCP este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase halucinogene și se știe că provoacă efecte adverse similare cu LSD și Ecstasy, dar spre deosebire de aceste medicamente, PCP poate duce la comportamente ostile și violente.
„În timp ce noi descoperiri care sugerează beneficiile utilizării anumitor halucinogene într-o serie de domenii cognitive sunt publicate într-un ritm rapid, există încă lacune în cunoștințele privind utilizarea sigură a acestora și dovezi pentru potențiale efecte adverse, chiar și în cazul utilizării supravegheate” a spus Ofir Livne, bursier postdoctoral la Departamentul de Epidemiologie de la Columbia Mailman School, indică Eurek Alert.
Din 2002 până în 2019, prevalența consumului de LSD pe o perioadă de 12 luni a crescut semnificativ în general și în rândul respondenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Cu toate acestea, prevalența unui risc mare pentru consumul regulat de LSD a scăzut semnificativ în general în anii 2002-2014 în rândul tuturor grupelor de vârstă.
Revoluția „psihedelică”
„Descoperirea noastră privind un trend ascendent al consumului de LSD se potrivește cu constatarea noastră privind o tendință de scădere a percepției LSD-ului ca element de risc”, a spus Deborah Hasin, profesor de epidemiologie (în psihiatrie) la Irving Medical Center din cadrul Universității Columbia. „Factori precum schimbările percepției riscului, tipurile specifice de medicamente disponibile și așteptările cu privire la efectele benefice ale microdozării ar fi putut duce cu toții la creșterea utilizării anumitor halucinogene în ultimii ani.”
Având în vedere media recentă care arată că un număr tot mai mare de adulți pot raporta efecte pozitive ale „microdozării” și se așteaptă la beneficii terapeutice ale halucinogenelor fără efecte negative, constatările merită o examinare cuprinzătoare a tendințelor în timp și a motivelor pentru frecțența și cantitatea utilizată a acestui halucinogen.
„În lumina rapoartelor populare din mass-media despre o viitoare revoluție psihedelică cu comercializare și marketing care ar putea reduce și mai mult percepția publicului asupra oricărui risc. Cercetătorii, clinicienii și factorii de decizie ar trebui să-și sporească atenția asupra ratelor în creștere ale consumului nesupravegheat de halucinogene în rândul publicului larg, ” observă Hasin. „Rezultatele noastre evidențiază o astfel de utilizare ca fiind o problemă în creștere de sănătate publică și sugerează că riscul tot mai mare de utilizare potențial nesupravegheată a halucinogenului justifică strategii preventive.”
Vă mai recomandăm și:
Inteligența Artificială analizează experiențele consumatorilor de droguri