Producătorii de autoturisme tind să renunțe tot mai mult la butoane în interiorul mașinilor, înlocuindu-le cu adevărate tablete. Însă un studiu spune că tot butoanele sunt mai sigure și chiar mai rapid de folosit.
Noi dovezi arată că ecranele tactile sunt mult mai puțin sigure și mai ineficiente decât alternativa „de modă veche”, conform descoperirilor revistei suedeze de mașini Vi Bilägare, citată de Futurism.
Pe parcursul verii, revista a efectuat teste pe 12 modele de mașini, 11 moderne și un Volvo din 2005 cu comenzi fizice, după ce șoferii au avut un timp la dispoziție pentru a se familiariza cu vehiculele.
Testele în sine au fost simple: șoferii au fost instruiți să meargă pe o pistă de aterizare goală la o viteză de 110 km/h și au fost cronometrați după finalizarea a patru sarcini, de la reglarea aerului condiționat până la potrivirea cu radioului.
Revista suedeză a descoperit că mașina Volvo din 2005 a depășit cu mult mașinile moderne, echipate cu ecran tactil, un șofer îndeplinind toate cele patru sarcini în doar 10 secunde și 305 metri parcurși.
Cel mai bun timp în mașinile moderne a fost de aproape 14 secunde. Dar acesta a fost o excepție, deoarece pentru majoritatea vehiculelor echipate cu sistem de infotainment, a fost nevoie de peste 20 de secunde și de cel puțin 600 de metri.
Nu este cel mai riguros studiu empiric și dimensiunea eșantionului este mică, dar rezultatul ar trebui să ne dea de gândit.
Nu există nicio îndoială că sistemele de infotainment sunt puternice, fiind echipate cu tot ce am putea avea nevoie, de la camere la 360 de grade până la navigație GPS avansată. Dar atunci când interfețele, de exemplu, pentru ștergătoarele de parbriz sau pentru climatizare, nu sunt eficiente în utilizare, acestea pot induce șoferul în eroare.
Butoanele sunt mai sigure deoarece au o anumită tactilitate care le permite șoferilor să le găsească și să le ajusteze intuitiv, fără a își lua ochii de la drum. Acest lucru nu este valabil și pentru ecranele tactile. În plus, butoanele fizice vor fi de fiecare dată în același loc, în timp ce butoanele de pe ecrane și-ar putea schimba poziția în funcție de aplicația utilizată.
Goana după minimalism și simplitate, dar și cea după tehnologie, au transformat autoturismele în dispozitive care ne distrag atenția? Nu putem ști cu siguranță, dar acum avem câteva dovezi.
Vă recomandăm să citiți și:
Iată materialul care contracarează contaminarea cu mercur!
Cercetătorii au depășit recordul pentru cel mai puternic câmp magnetic stabil
Corneea artificială care poate restabili vederea, dezvoltată de cercetători
Un robot de pe ISS va efectua intervenții chirurgicale în spațiu