Rezistența la antibiotice este o problemă majoră pe care oamenii de știință și organizațiile din domeniul sănătății încearcă să o depășească. În curând, ajutorul ar putea veni de la molecula care combate bacteriile rezistente la medicamente.
Molecula care combate bacteriile rezistente la medicamente se numește fabimicină și, în viitor, ar putea fi folosită pentru a trata unele dintre cele mai puternice infecții pe care le pot contracta oamenii.
Noul potențial tratament vizează bacteriile gram-negative, un grup de agenți patogeni greu de ucis, care se află de obicei în spatele infecțiilor tractului urinar, ale plămânilor și chiar ale fluxului sangvin.
Reziliența lor se datorează unei membrane exterioare care protejează peretele de substanțe dăunătoare precum antibioticele. Un studiu efectuat la un spital englez a constatat că mai mult de o treime dintre persoanele cu infecții sangvine cu bacterii gram-negative au murit în decurs de un an, demonstrând provocările implicate în gestionarea acestor microbi robuști.
„Studiile genomice și experimentele cu tulpini cu deficit de permeabilitate au dezvăluit o varietate de ținte biologice care pot fi utilizate pentru a ucide bacteriile gram-negative”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, conform Science Alert.
„Totuși, membrana exterioară formidabilă și pompele de eflux eterogene ale acestor agenți patogeni împiedică multe antibiotice candidate să atingă aceste ținte”, adaugă cercetătorii.
Fabimicina depășește aceste probleme trecând prin stratul celular exterior, evitând pompele care îndepărtează materialul străin pentru a-i permite moleculei să se acumuleze acolo unde poate face cel mai mult rău. De asemenea, substanța reușește să evite eliminarea prea multor bacterii sănătoase, o altă problemă a tratamentelor actuale.
Echipa a început cu un antibiotic despre care se știa că este eficient împotriva bacteriilor gram-pozitive și a făcut mai multe modificări structurale pentru a-i da moleculei puterea de a se infiltra prin puternicele apărări ale tulpinilor gram-negative.
În teste, fabimicina a avut efect asupra a peste 300 de tipuri de bacterii rezistente la medicamente. Mai mult, în modelele de șoareci s-a demonstrat că reduce nivelurile de bacterii dăunătoare la șoarecii cu pneumonie sau infecții ale tractului urinar până la nivelul la care erau înainte de infecție.
„Având în vedere activitatea promițătoare a fabimicinei în modelele de infecție la șoarece și datele încurajatoare conform cărora fabimicina este dramatic mai stabilă în plasma de șobolan și în cea umană, este rezonabil să credem că eficacitatea fabimicinei se poate îmbunătăți, deoarece este utilizată pentru a trata infecțiile în organismele superioare”, scriu cercetătorii.
Descoperirea antibioticelor care ar putea funcționa pe bacteriile gram-negative nu este un lucru care se întâmplă în fiecare zi, așa că biosinteza fabimicinei este un progres promițător.
Pe măsură ce trece timpul, ajungem să înțelegem din ce în ce mai multe despre bacteriile gram-negative, indiferent dacă asta are de-a face cu modul în care sunt reunite la nivel molecular sau cu modul în care funcționează în interiorul corpului. Toate aceste informații sunt utile pentru a afla cum putem opri daunele pe care acestea le provoacă.
Mai este mult de lucru înainte ca fabimicina să poată fi încorporată într-un medicament care este utilizat efectiv, dar semnele sunt bune. Cu siguranță merită urmărită pe măsură ce cercetătorii o pregătesc pentru utilizare în testele umane.
„Eficiența fabimicinei, combinată cu frecvența foarte scăzută a rezistenței și cu lipsa aparentă a rezistenței preexistente, au un bun augur pentru folosirea acesteia”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în ACS Central Science.
Vă recomandăm să citiți și:
Veganii care ridică greutăți pot avea oase mai puternice decât cei care fac alte exerciții
Dezvoltarea abilităților cognitive ar putea fi favorizată de utilizarea smartphone-ului
Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?