Două virusuri comune se aliază pentru a declanșa Alzheimer, sugerează studiile
Un experiment pe un model de creier a adus mai multe dovezi pentru ipoteza că două virusuri comune, responsabile de varicelă și, respectiv, herpes, se pot asocia pentru a provoca boala Alzheimer.
În timp ce afirmația continuă să fie aprig dezbătută, cercetătorii de la Universitatea Tufts, din SUA, și de la Universitatea din Oxford, Anglia, susțin că tocmai au demonstrat că prezența a două virusuri în tandem poate promova un exces de proteine responsabile de plăcile cerebrale caracteristice Alzheimer.
O posibilă legătură între virusul herpes simplex (HSV-1) și Alzheimer a primit deja atenție de-a lungul anilor. Nu numai că ADN-ul acestui virus a fost găsit în cantități mari în creierul persoanelor în vârstă, însă cei care au o genă asociată cu Alzheimer pot avea un risc crescut de a dezvolta această afecțiune dacă au și HSV-1.
Similar cu virusul herpesului, virusul varicelei-zoster poate rămâne latent în celulele nervoase timp de ani de zile, apărând mai târziu în viață pentru a face ravagii sub formă de zona zoster.
Este posibil ca inflamația rezultată să crească riscul de demență, dar zona zoster rareori erupe mai mult de o dată sau de două ori în viață. Cu greu, se credea, poate provoca Alzheimer, scrie Science Alert.
Cu toate acestea, există motive întemeiate de a bănui că cele două virusuri comune au o legătură între ele. Studiile asupra populației din Taiwan, Marea Britanie, Coreea de Sud și SUA sugerează că vaccinarea împotriva reapariției virusului varicelo-zosteric sub forma zoster scade riscul de demență, de exemplu.
Legătura dintre aceste două virusuri comune și Alzheimer, testată într-un creier de laborator
Pentru a-și face o idee mai bună despre ceea ce s-ar putea întâmpla, cercetătorii au construit un mediu asemănător creierului în bureți de șase milimetri lățime, în formă de gogoașă, făcuți din proteine de mătase și colagen. Acest mediu a fost populat cu celule stem care au crescut în neuroni funcționali și țesuturi suport numite celule gliale, care au ajutat la menținerea neuronilor în viață și în stare bună.
Atunci când țesutul creierului model a fost infectat doar cu varicelă-zoster, nu au existat semne de creștere a proteinelor semnături tau și beta amiloid specifice Alzheimer.
Dar dacă neuronii conțineau deja un virus herpes simplex latent, expunerea la virusul varicela-zoster a dus la o reactivare a virusului herpes.
Acest atac dublu a fost urmat de o creștere dramatică a proteinelor tau și beta-amiloide asociate cu boala Alzheimer, precum și de o încetinire a semnalelor neuronilor.
„Este o lovitură dublă dată de două virusuri comune și de obicei inofensive, dar studiile de laborator sugerează că, dacă o nouă expunere la virusul varicelo-zosteric trezește virusul herpes simplex latent, cele două împreună ar putea cauza probleme”, spune Dana Cairns, inginer biomedical la Universitatea Tufts și autoare principală a studiului.
Mecanismul prin care cele două virusuri declanșează boala
Proteinele beta-amiloide se pot colecta în creier sub formă de plăci, care sunt grupuri anormale de fragmente de proteine care perturbă semnalizarea nervoasă. Tau este o proteină care menține de obicei microtubulii în linii drepte. La persoanele cu demență, tau devine defectă și microtubulii încep să se răsucească și să se încurce, înfometând celulele de nutrienți.
Modul în care aceste două proteine ar putea fi implicate în boala Alzheimer este în sine o chestiune de dezbatere continuă, medicamentele care vizează formarea plăcilor nereușind să se ridice la nivelul așteptărilor. Cu toate acestea, faptul că aceste proteine sunt o caracteristică a afecțiunii le face un semnal clar că ceva nu funcționează în parametri normali.
Nu toți experții sunt de acord cu noua descoperire
Unii experți care nu sunt implicați în studiu au avertizat că experimentul nu demonstrează în mod concludent că această interacțiune este cea care provoacă boala Alzheimer, deoarece construirea unui țesut asemănător creierului în afara corpului uman este un mediu destul de artificial.
Ei susțin că inflamația, un produs secundar al infecției virale, nu virusul specific în sine, este cea care declanșează problema, așa că alte virusuri ar putea fi la fel de implicate în boală.
Rolul precis al celor două virusuri comune în declanșarea Alzheimer trebuie cercetat mai în amănunt
Studiile viitoare vor dezvălui aproape sigur rolurile pe care le au virusurile în seria complexă de evenimente care duc la degenerarea nervilor responsabilă de simptomele Alzheimer.
„Știm că există o corelație între HSV-1 și boala Alzheimer și unii au sugerat implicarea virusului varicelo-zosterian, dar ceea ce nu știam era secvența evenimentelor pe care le creează virusurile pentru a declanșa boala”, spune David Kaplan, inginer biomedical la Universitatea Tufts și autor principal al lucrării.
„Credem că acum avem dovezi ale acestor evenimente”, concluzionează el.
Această lucrare a fost publicată în Journal of Alzheimer’s Disease.
Vă recomandăm să citiți și:
Stresul ar putea fi benefic pentru funcționarea creierului. Ce au descoperit oamenii de știință?
Dieta cu căpșune ar putea combate boala Alzheimer
Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer
Dieta cu banane verzi te-ar putea feri de cancer? Da, în unele situații!