Mostre de atmosferă veche de 5 milioane de ani, găsite în gheața din Antarctica
O echipă de cercetători afiliată la mai multe instituții din SUA a extras cu succes un nucleu de gheață din Valea Ong din Antarctica, care conține mostre de atmosferă veche de până la 5 milioane de ani.
În lucrarea lor, publicată în The Cryosphere, cercetătorii explică de ce au ales să foreze în Valea Ong și ce speră să învețe din studiul lor asupra nucleului de gheață.
Oamenii de știință forează și extrag nuclee de gheață în Antarctica de mulți ani: ideea este să studieze mostre de atmosferă care au fost prinse în gheață, dintre care unele datează de milioane de ani, pentru a afla mai multe despre atmosfera Pământului de atunci.
De unde sunt extrase de obicei probe de gheață cu mostre de atmosferă?
Până în prezent, cele mai multe astfel de probe de nucleu au fost extrase din situri din părțile de est ale Antarcticii, deoarece gheața de acolo s-a depus lent în straturi curate de-a lungul a milioane de ani.
În acest nou studiu, cercetătorii au ales să foreze în schimb în Valea Ong, situată în Munții Transantarctici, care, după cum sugerează și numele lor, separă estul și vestul Antarcticii.
Gheața din valea Ong a fost depusă acolo de ghețarii care au alunecat din munți. Pe măsură ce gheața de deasupra s-a topit, pietrele aduse din munți au creat un strat de rocă care protejează gheața de sub ea.
Iar cercetările anterioare au sugerat că gheața de dedesubt ar putea fi de acum 5 milioane de ani. Pe lângă faptul că este mai veche decât gheața din est, gheața din Valea Ong este și mai puțin groasă, ceea ce înseamnă că obținerea unui miez util nu necesită o forare la fel de adâncă, scrie Phys.org.
Gheața arată trecutul incredibil al planetei noastre
Cercetătorii au forat prin gheață în verile anilor 2017 și 2018 și au reușit să acceseze gheața protejată de sub stâncă și să extragă o probă de miez de 9,5 metri lungime.
Testele inițiale ale izotopilor pe care îi conținea aceasta sugerează că vârsta gheții variază de la 3 milioane la puțin peste 5 milioane de ani.
Izotopi precum neonul, aluminiul și beriliul pot fi folosiți pentru testarea vârstei, deoarece au fost creați de razele cosmice care s-au ciocnit de rocile de deasupra. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că calota de gheață de sub roci cuprinde de fapt două foi, una deasupra celeilalte, ceea ce sugerează că doi ghețari au ajuns în acel loc din vale la distanță de milioane de ani.
Vă recomandăm să citiți și:
Neurotoxina peștelui balon, creată de cercetători după un secol de încercări
Ce sunt „golurile de aer” și cum pot afecta acestea un avion?