Un robot de pe ISS va efectua intervenții chirurgicale în spațiu
Un instrument chirurgical aflat în prezent în teste clinice va tăia intestine sintetice în spațiu.
Platforma MIRA a companiei Virtual Incision – care înseamnă ,,asistent robotic in vivo miniaturizat” – va felia diferite tipuri de piele și țesuturi simulate pentru a studia modul în care se poate efectua o intervenție chirurgicală la distanță, inclusiv pentru urgențele medicale din spațiu.
Oamenii călătoresc în afara planetei noastre și viitoarele misiuni plănuiesc să îi trimită la distanțe din ce în ce mai mari față de Pământ.
Corpurile noastre fragile au evoluat de-a lungul a sute de mii de ani pentru a funcționa așa cum o fac sub greutatea gravitației Pământului și sub o atmosferă bogată în oxigen și cu ciclu de apă.
Ce va face MIRA în spațiu?
Dar, pe măsură ce ambițiile evoluează, formele noastre corporale rămân aceleași. Acest lucru înseamnă că NASA trebuie să găsească soluții practice pentru a sprijini oamenii în spațiu, trimițând alături de ei un mic instrument chirurgical robotizat.
MIRA nu este diferit de ceea ce există deja în multe săli de operație terestre prin intermediul sistemului da Vinci. Dar, în timp ce acesta din urmă este o platformă de chirurgie asistată de roboți (RAS) care cântărește peste o jumătate de tonă și are aproape doi metri înălțime, MIRA este mult mai mic. Site-ul web al Virtual Incision spune că MIRA poate încăpea pe o tavă chirurgicală.
Creatorii lui MIRA, care își au sediul la Universitatea din Nebraska-Lincoln, spun că NASA a aflat de dezvoltarea produsului lor și i-a încurajat apoi să aplice pentru o bursă spațială NASA Nebraska Space Grant.
Ei au primit bursa agenției spațiale și acum au la dispoziție 100.000 de dolari pentru a pregăti o încărcătură MIRA care să zboare pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2024.
Cât de diferite sunt operațiile în spațiu, față de cele de pe Pământ?
Virtual Incision se află în plin proces de testare clinică și pentru utilizare terestră.
Deloc surprinzător, felierea țesuturilor și a pielii în spațiu ar putea fi semnificativ diferită față de cea de pe Pământ. Sarcina utilă a Virtual Incision în spațiu va testa în primul rând dacă microgravitația afectează tăietura chirurgicală.
Inginerul Rachael Wagner spune că sarcina utilă MIRA pe care o pune la punct – cu îndrumarea co-fondatorului Virtual Incision, Shane Farritor – va verifica unele incertitudini procedurale.
Ea continuă să explice că, de obicei, chirurgii trag de țesutul pe care vor să îl taie sau să îl disece, deoarece acest lucru creează tensiune, scrie Inverse.
Este un proces important pentru a repera vasele de sânge, de exemplu, pentru a se asigura că nu taie unul din greșeală.
Robotul va funcționa doar câteva ore
,,Așadar, robotul din spațiu va crea tensiune pe țesutul simulat și îl va tăia în anumite puncte specifice. În acest fel, putem înțelege sarcinile și forțele pe care robotul le experimentează făcând acest lucru, care anticipăm că vor fi puțin diferite de cele de pe Pământ”, spune Wagner.
După ce un astronaut de pe ISS îl va instala pe MIRA în compartimentul de experimente al stației, robotul va funcționa doar câteva ore.
Wagner și Farritor vor colecta date despre modul în care MIRA taie prin diferite tipuri de carne sintetică: mostrele mai subțiri vor semăna cu pielea, de exemplu, iar cele mai dense vor reprezenta țesuturi precum ficatul.
Astfel, echipa are multe lucruri de descoperit în afară de capacitățile de cauterizare ale MIRA.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un om de știință rus se plânge că ISS este contaminată cu agenți patogeni dezgustători
Misiunea istorică Axiom-1, care a transportat un echipaj privat pe ISS, s-a întors pe Pământ
Cosmonauții ruși au descoperit noi fisuri într-unul dintre modulele ISS
Misiunea Ax-1 a SpaceX, care va duce un echipaj privat pe ISS, a fost amânată până pe 6 aprilie