Cea mai tânără planetă din galaxia noastră ar fi fost descoperită

14 08. 2022, 10:00

This browser does not support the video element.

Astronomii care folosesc radiotelescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) pentru a studia formarea planetară au detectat pentru prima oară gaz într-un disc circumplanetar.

Mai mult, descoperirea sugerează prezența unei exoplanete foarte tânără.

Rezultatele au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters.

Discurile circumplanetare sunt o acumulare de gaz, praf și reziduuri din jurul planetelor foarte tinere. Acestea conțin materialul care poate forma sateliți naturali și alte obiecte mici, iar în același timp controlează formarea planetelor tinere și gigante. Analizarea acestor discuri în stadiile cele mai timpurii ar putea oferi mai multe detalii despre formarea Sistemului Solar, inclusiv a satelițiilor galileeni, cei patru sateliți naturali ai lui Jupiter, despre care oamenii de știință cred că s-au format într-un disc circumplanetar al lui Jupiter în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Ar putea fi cea mai tânără exoplanetă detectată până acum

În timp ce studiau AS 209, o tânără stea situată la aproximativ 395 ani-lumină de Terra în constelația Ofiucus, astronomii au observat o lumină emisă în mijlocul unui spațiu aparent gol din gazul care înconjura steaua. Asta a dus la detecția discului circumplanetar care a înconjoară o planetă ce ar putea avea o masă similară cu cea a lui Jupiter.

Cercetătorii urmăresc îndeaproape sistemul, având în vedere distanța planetei față de stea și vârsta stelei. Exoplaneta este situată la peste 200 de unități astronomice (o unitate astronomică este distanța dintre Pământ și Soare) depărtare de steaua sa gazdă. Dacă vârsta estimată de 1,6 milioane de ani a stelei va fi confirmată, această exoplanetă ar putea fi cea mai tânără detectată până acum. Mai multe cercetări și observații vor fi efectuate cu Telescopul Spațial James Webb. Să sperăm că observatorul va confirma prezența planetei.

Cea mai bună cale de a studia formarea planetară

„Cea mai bună cale de a studia formarea planetară este de a observa planete în timp ce se formează. Trăim în vremuri foarte interesante pentru că putem face asta cu telescoape puternice, precum ALMA și JWST”, a spus Jaehan Bae, profesor de astronomie de la Universitatea din Florida și autor coordonator al studiului, citat de SchiTechDaily.

Astronomii suspectează de ceva timp prezența discurilor circumplanetare în jurul exoplanetelor, însă abia recent au reușit să o dovedească. În 2019, oamenii de știință de la ALMA au făcut prima detecție cu un disc circumplanetar care formează sateliți naturali în timp ce observau exoplaneta PDS 70c, iar descoperirea a fost confirmată în 2021.

Noile observații cu AS 209 ar putea dezvălui detalii despre dezvoltarea atmosferelor planetare și procesele prin care se formează lunile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul James Webb a descoperit o galaxie uimitoare la marginea Universului

O nouă imagine uimitoare realizată de Webb. Cum a surprins telescopul fascinanta galaxie Roată de Car?

O nouă fotografie halucinantă de la Telescopul James Webb. Ce se vede?

Telescopul James Webb a descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată