O nouă imagine uimitoare realizată de Webb. Cum a surprins telescopul fascinanta galaxie Roată de Car?

06 08. 2022, 17:00

This browser does not support the video element.

Noua imagine a telescopului spațial dezvăluie activitatea impresionantă care se desfășoară în această galaxie.

Galaxia Roată de Car este o galaxie inelară rară, situată la 500 de milioane de ani-lumină de noi, nucleul său central strălucitor este conectat la inelul exterior prin fire de stele, gaz și praf.

Noile observații efectuate recent de Telescopul Spațial James Webb dezvăluie că aceste șiruri prăfuite sunt pline de stele noi care de abia se nasc acum.

Galaxia Roată de Car este un exemplu perfect pentru a observa cât de dezordonate pot deveni lucrurile atunci când vine vorba de coliziuni între galaxii în spațiu.

Galaxia Roată de Car, situată la 500 de milioane de ani-lumină de noi

Roată de Car a fost o galaxie spirală care a devenit victima unui impact. O altă galaxie, care nu este vizibilă în această imagine, a avut o interacțiune strânsă cu ea, modificându-i forma în ceea ce vedem astăzi.

A trecut printr-o coliziune frontală cu un companion mai mic, cu câteva sute de milioane de ani înainte ca lumina pe care o vedem să ajungă pe Pământ.

După cum dezvăluie Webb, schimbările sunt mult mai profunde. În centrul galaxiei Roată de Car se află o gaură neagră supermasivă, înconjurată de un disc luminos de gaz fierbinte și de un disc colorat mult mai mare, plin de stele noi și supernove.

Ce a surprins Telescopul Spațial Webb?

Inelele se extind spre exterior și sunt conectate prin ,,raze”, care sunt vizibile în imaginile surprinse de Webb. Acest lucru arată că galaxia încearcă să creeze din nou brațe spiralate.

Imaginea este o combinație de observații în infraroșu, care evidențiază prezența prafului rece, bogat în hidrocarburi și alți compuși chimici, precum și în infraroșu apropiat, care arată celelalte structuri ale galaxiei.

Regiunile în albastru sunt cele cu stele individuale sau cele în care se nasc stele noi, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă fotografie halucinantă de la Telescopul James Webb. Ce se vede?

Telescopul James Webb a descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată

Telescopul James Webb a demonstrat că poate detecta semne ale vieții în atmosferele exoplanetelor

O nouă imagine de la Telescopul James Webb, dezvăluită „pe furiș” de NASA