Prima lucrare științifică publicată din spațiu îi aparține astronautei Jessica Watkins
Prima lucrare științifică publicată din spațiu îi aparține astronautei Jessica Watkins, care se afla la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) atunci când a avut loc ultimul stadiu al evaluării colegiale.
IFL Science a vorbit cu Watkins despre acest record neobișnuit, precum și despre experiența de a face știință deasupra capetelor noastre.
Lucrarea, publicată în Journal of Geophysical Research: Planets, a făcut parte din cercetarea post-doctorală în geologie a lui Watkins privind datele legate de craterul Gale de pe Marte, pe care Curiosity al NASA îl explorează în prezent.
Ce subiect abordează prima lucrare științifică publicată din spațiu?
Condusă de Watkins, lucrarea oferă perspective asupra schimbărilor geologice pe care le-a experimentat Planeta Roșie, transformând-o dintr-un bazin bogat în apă în situl uscat care este astăzi.
„Lucrarea descrie descoperirea unei neconformități, sau a unei discontinuități în timpul depunerii, într-o secvență de roci sedimentare din craterul Gale de pe Marte”, a spus dr. Watkins pentru IFLScience.
„Această neconformitate separă rocile care s-au format în timp ce un lac era prezent în crater de rocile de deasupra, care s-au format când clima era mult mai uscată, ducând la formarea dunelor de nisip eoliene. Ca atare, neconformitatea înregistrează o tranziție de la climatul umed la cel uscat în craterul Gale, oferind dovezi în concordanță cu o tranziție globală de la climatul umed la cel uscat pe Marte”, spune cercetătoarea.
Cum a ajuns cercetătoarea să publice în spațiu?
Watkins a înscris prima lucrare științifică publicată din spațiu cu câțiva ani în urmă, înainte de cererea de a deveni membru al corpului de astronauți al NASA. Atunci când lucrarea a fost primită, împreună cu comentariile recenzenților (un pas standard în procesul de evaluare inter pares), Watkins era deja pe cale să devină astronaut.
Ea a putut prelua aceste comentarii recent și, împreună cu coautorii studiului, a pregătit lucrarea pentru publicare, în timp ce s-a alăturat echipajului Crew-4 al NASA pentru a deveni prima femeie de culoare să lucreze pe ISS.
„Din fericire, cea mai mare parte a lucrării era deja completă înainte de lansare, deoarece accesul la resurse ar fi cu siguranță o provocare pe orbită”, a explicat Dr. Watkins.
„Pe lângă lățimea de bandă pentru date și comunicații limitată la bordul ISS, lățimea de bandă ‘fizică’, în termeni de timp și energie, pentru a-ți muta atenția către un proiect care nu este esențial pentru misiune este, de asemenea, limitată ca membru al echipajului ISS. Dar datorită implicării coautorilor, am putut revizui articolul și am putut finaliza procesul de publicare de la bordul ISS”, a spus ea.
O colaborare strânsă între toate părțile implicate
JGR: Planets este una dintre revistele Uniunii Geofizice Americane (AGU) și este publicată de compania Wiley. Organizațiile a trebuit să colaboreze cu NASA pentru a face ca această publicare să fie posibilă.
„Suntem încântați să colaborăm cu AGU și NASA pentru a publica cercetările Dr. Watkins. Acest lucru a necesitat câțiva pași suplimentari în procesul nostru obișnuit, dar suntem întotdeauna hotărâți să promovăm cercetarea, indiferent de distanță”, a declarat Allyn Molina, vicepreședintă a managementului editorial al Wiley.
Acest sentiment este împărtășit și de Matthew Giampoala, vicepreședintele pentru publicații al AGU, care a spus: „AGU este dedicată științei deschise și datelor deschise, astfel încât oamenii de știință din întreaga lume să poată colabora. Cum să ne stea spațiul în cale?”.
Ar putea prima lucrare științifică publicată din spațiu să creeze un precedent?
Deși astronauții scriu rareori lucrări în spațiu, iar acum prima lucrare științifică publicată din spațiu abia a apărut, ei contribuie foarte mult la cercetarea științifică.
„Aici, pe ISS, avem privilegiul de a putea participa la cercetări de ultimă oră în numele oamenilor de știință și inginerilor din întreaga lume care proiectează experimente pentru a colecta date pe ISS, analizează acele date pe Pământ și apoi își publică descoperirile în reviste revizuite de colegi”, a declarat Watkins.
„Prin urmare, cea mai bună modalitate de a sprijini implicarea echipajului ISS în procesul de cercetare este de a continua să puneți noi întrebări și să inovați noi mijloace de utilizare a mediului microgravitațional al ISS pentru a răspunde la ele”, a continuat astronauta.
Cu ce se ocupă Dr. Jessica Watkins?
Printre numeroasele proiecte la care lucrează Dr. Watkins la 420 de kilometri deasupra capetelor noastre se numără observarea și fotografierea schimbărilor geologice ale Pământului. Datorită faptului că se află pe orbita joasă a planetei și datorită experienței lui Watkins, proiectul va oferi cu siguranță o perspectivă unică a Terrei.
„Ca geolog planetar, unul dintre aspectele mele preferate ale privirii Pământului din punctul de observare unic al ISS este faptul că privesc Terra dintr-o perspectivă planetară”, a spus dr. Watkins.
„Abilitatea de a vizualiza de pe orbită situri în care am lucrat pe teren și de a compara ‘adevărul de la sol’ in situ cu observațiile orbitale aruncă o lumină semnificativă asupra modului în care cele două seturi de date se pot completa unul pe celălalt”, spune cercetătoarea.
Un CV impresionant
Este prima dată când Jessica Watkins se află în spațiu, dar ea face și parte din echipajul Artemis, astronauții NASA care se așteaptă să meargă din nou pe Lună în următorii câțiva ani. Prima lansare fără echipaj din programul Artemis, Artemis I, are loc în doar câteva săptămâni.
Watkins poate adăuga cu mândrie și acest lucru la CV-ul ei deja impresionant. Astronauta este, de asemenea, fostă jucătoare internațională de rugby și va fi prima femeie de culoare care va finaliza o misiune de lungă durată pe ISS.
Vă recomandăm să citiți și:
Phobos, una dintre lunile lui Marte, fotografiată în detaliu fără precedent de China
Soarele întinerește asteroizii, au descoperit oamenii de știință de la NASA
China a adăugat al doilea modul de stație spațială pentru a sprijini experimentele științifice
De ce nu are și Jupiter inele ca Saturn? Iată câteva posibile explicații