Roverul-prototip VIPER este testat de NASA, deși lansarea a fost amânată
Roverul-prototip VIPER, sau „Volatiles Investigating Polar Exploration Rover”, al NASA tocmai ce a fost supus unui test de deplasare pe teren asemănător cu cel al Lunii.
Într-un comunicat de presă au fost prezentate imagini cu roverul-prototip VIPER la doar câteva săptămâni după ce NASA a declarat că are nevoie de un an în plus pentru a testa aterizatorul care însoțește roverul.
Agenția spațială a contractat Astrobotic pentru a produce un aterizator prin intermediul inițiativei Commercial Lunar Payload Services, sau CLPS.
Roverul-prototip VIPER este cea mai mare încărcătură științifică a NASA
„NASA le-a cerut companiilor americane să realizeze o performanță tehnologică foarte provocatoare: să aterizeze și să opereze cu succes pe Lună”, a spus administratorul asociat adjunct al NASA pentru explorare, Joel Kearns, despre decizia de amânare.
„VIPER este cea mai mare și mai sofisticată încărcătură științifică a NASA care va fi livrată pe Lună prin CLPS și am implementat testarea îmbunătățită a aterizatorului”, spus Kearns, potrivit Futurism.
Atât VIPER, cât și aterizatorul făcut de Astrobotic urmează să călătorească pe Lună la bordul unei rachete Falcon Heavy a SpaceX.
Teste foarte dure
Privind la testul lui VIPER, ne putem da seama cât de dificil este terenul de la Polul Sud al Lunii, ceea ce face mult mai ușor de înțeles de ce NASA a vrut să amâne lansarea ansamblului. În videoclip, roverul VIPER traversează nisip și pante abrupte, obstacole pe care NASA le-a numit „chiuvete” și „paturi înclinate”.
Se speră că testele suplimentare ale aterizatorului sunt la fel de intense, deoarece publicația Tesmanian a scris că acestea vor adăuga o sumă suplimentară de 67,8 milioane de dolari la contractul CLPS al Astrobotic, ajungând la un total de 320,4 milioane de dolari.
Sunt destul de mulți bani, dar găsirea de gheață și de apă subterană pe Lună ar fi extrem de grozavă și exact pentru asta a fost făcut roverul VIPER.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care este singura planetă din Sistemul Solar ce nu are nume de zeu?
Sfârșitul unei ere! Rusia părăsește Stația Spațială Internațională
Specialiștii au calculat probabilitatea ca resturile din spațiu să creeze victime
Cercetătorii vor să folosească Soarele ca pe un telescop gigantic pentru a căuta extratereștri