Există două tipuri de narcisism, iar diferența dintre acestea este una critică
Într-o perioadă în care a-ți prezenta cea mai bună variantă pe rețelele de socializare a devenit o normă, caracteristicile fenomenului de narcisism prind tot mai mult contur.
În argoul de astăzi, comportamentele dezamăgitoare, cum ar fi superioritatea și auto-felicitarea sunt cunoscute sub numele de „flexare” (flexing). Astfel de trăsături ar putea fi mai comune în zilele noastre, dar a fi narcisist este încă văzut ca o trăsătură patologică de personalitate, asemănătoare cu a fi sadic, manipulator sau chiar psihopat.
Cu toate acestea, un studiu din 2021 pe 270 de persoane cu o vârstă medie de 20 de ani acordă mai mult credit noțiunii referitoare la comportamentele narcisice că nu ar fi întotdeauna determinate de aceleași lucruri ca psihopatia. „Multă vreme, nu a fost clar de ce narcisiștii se angajează în comportamente neplăcute, cum ar fi autofelicitarea, deoarece de fapt îi face pe alții să nu îi privească cu ochi buni. Munca noastră dezvăluie că acești narcisiști nu sunt grandiosi, ci mai degrabă nesiguri”, a spus psihologul clinician Pascal Wallisch de la Universitatea din New York (NYU).
„Mai specific, rezultatele sugerează că narcisismul este mai bine înțeles ca o adaptare compensatorie pentru a depăși și a acoperi valoarea de sine scăzută”, a adăugat psihologul clinician Mary Kowalchyk. Psihologii fac deja deosebire între două tipuri destul de diferite de narcisişti: „narcisiştii vulnerabili” care au o stimă de sine scăzută, anxietate de ataşament şi sunt foarte sensibili la critici; și „narcisiști grandiosi”, care au o înaltă stimă de sine și auto-suficiență, indică Science Alert.
Există două tipuri de narcisism
Kowalchyk și echipa au folosit o serie de măsuri pentru a evalua nivelurile diferitelor trăsături, inclusiv narcisismul, stima de sine și psihopatia pentru fiecare dintre participanții lor și au descoperit că atitudinea de flexie este puternic asociată cu indivizii care au, de asemenea, nesiguranțe mari și sentiment de vinovăție. Cei care manifestau psihopatie au prezentat un nivel relativ scăzut de vinovăție.
„Narcisiștii sunt nesiguri și fac față acestor nesiguranțe prin flexiuni. Acest lucru îi face să fie plăcuți mai puțin pe termen lung, agravându-le astfel și mai mult nesiguranța, ceea ce duce apoi la un cerc vicios al comportamentelor de flexie”, a spus Kowalchyk. Acest lucru este în contrast cu persoanele care manifestă narcisism grandios, care cred cu adevărat în propria lor importanță și nu dau semne de nesiguranță.
„Supunem că ceea ce a fost văzut anterior ca narcisism grandios este de fapt mai bine înțeles ca o manifestare comportamentală a psihopatiei”, a scris echipa în lucrare. Ei recunosc că sunt necesare cercetări suplimentare pe o populație mai diversă pe scale de timp mai mari pentru a-și valida rezultatele. Dar aceste noi descoperiri se aliniază cu un mic studiu din 2017, în care scanările creierului bărbaților narcisiști au dezvăluit tulburări emoționale și conflicte atunci când li s-a arătat o fotografie cu ei înșiși.
Viziuni conflictuale
De fapt, au existat studii contradictorii cu privire la părerea narcisiștilor despre propria lor persoană. Prin definirea mai precisă a celor două tipuri de narcisism, putem ajunge la o mai bună înțelegere a comportamentelor lor, deoarece ambele tipuri de narcisism pot provoca, de asemenea, un rău real oamenilor din jurul lor, sub formă de abuz narcisist.
Lăsând deoparte patologia, trăsăturile narcisiste, despre care se crede că sunt alimentate de o concentrare sporită asupra individului, pot fi văzute reflectate în societatea noastră prin felul în care scriem cu mai mult „eu” decât „noi”, versuri mai concentrate pe sine în melodii și o schimbare către povești bazate pe faimă.
Cercetătorii au măsurat și aceste schimbări. De exemplu, ratele de aprobare pentru afirmația „Sunt o persoană importantă” au crescut de la 12 la 80% la adolescenți, între 1963 și 1992.
Rețelele de socializare sunt un mediu tot mai folosit pentru manifestarea narcisismului
Mai mult, a ne etala pe rețelele de socializare este ceva la care mulți dintre noi participăm, formând și hrănind colectiv nesiguranțele legate de nepotrivire. Aceste comportamente sunt cumva legate de caracterul social al speciei noastre.
În timp ce narcisiștii sunt foarte buni în utilizarea rețelelor sociale, dacă acestea din urmă pot crește narcisismul a fost mai puțin concludent, dar noua lucrare sugerează că „o creștere a unor astfel de comportamente, în special auto-elevarea.”
Deci, data viitoare când ești gata să respingi comportamentul lăudăros al cuiva ca fiind autosuficiență, ar putea merita să iei în considerare că poate este vorba doar despre nesiguranță.
Vă mai recomandăm și:
Cele două tipuri de narcisism. Care este diferența fundamentală dintre cele două?
Narcisismul nu mai este boală psihică
Un număr mare de tineri cu depresie nu se tratează deloc. Care este cauza?
Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?