NASA speră să-și lanseze racheta Artemis 1 spre Lună cât mai curând, însă nu va putea până la sfârșitul lunii august.
NASA are în vedere trei potențiale date de lansare pentru racheta Artemis 1, un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii care servește drept test pentru viitoarele misiuni cu echipaj: 29 august, 2 septembrie și 5 septembrie.
Aceste date nu sunt „bătute în cuie”, urmând ca agenția să anunțe datele exacte cu aproximativ o săptămână înainte de lansare, spune Jim Free, administrator al sistemelor de explorare la NASA.
Datele de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie sunt totuși cele la care „echipa lucrează și are un plan pentru ele. Însă mai avem multe lucruri de făcut și din care să învățăm”, a adăugat Free.
NASA are o listă de teste de efectuat asupra SLS înainte ca aceasta să părăsească Vehicle Assembly Building (VAB) de la Centrul spațial Kennedy din Florida, unde în prezent se lucrează la anumite probleme.
Cea mai recentă repetiție făcută de NASA cu racheta Artemis 1 a fost considerată suficient de bună pentru a continua pregătirile de lansare. Inginerii au alimentat complet SLS pentru prima dată în timpul testului care a durat trei zile. Însă echipa a întâlnit o scurgere de hidrogen a sistemului de răcire a motorului etapei centrale, reamintește Space.com.
În timpul testului, scurgerea a fost rezolvată prin închiderea unei supape a fluxului de hidrogen. Această soluție i-a permis echipei să finalizeze repetiția, însă nu va funcționa în timpul unei lansări reale, deoarece închiderea supapei lasă sistemele termice ale motorului fără o reglare adecvată.
Operatorii au rulat o „mască” software în timpul testului pentru a-i permite numărătorii inverse să continue, lăsând în același timp semnalizatorul variației temperaturii să funcționeze așa cum ar face-o în mod normal.
Apoi a urmat o revenire la VAB pe 2 iulie pentru întreținere și reparații. Tehnicienii efectuează inspecții ale vehiculelor, repară scurgerile de hidrogen, înlocuiesc etanșările de pe etapa centrală, instalează baterii de zbor, stochează încărcături și efectuează teste de putere pe Orion; de asemenea, ei efectuează teste software pe etapele centrală și superioară ale SLS.
Oficialii NASA au declarat că reparațiile progresează, dar ei procedează cu atenție pentru a se asigura că Artemis 1 este pregătită înainte de a o lăsa să părăsească clădirea. Personalul a înlocuit deja un ansamblu de navigație și control și testează bateriile; apoi va fi verificată etapa intermediară de propulsie criogenică, care îi va da capsulei Orion un impuls spre Lună în timpul misiunii sale.
Racheta Artemis 1 trebuie să treacă un set riguros de cerințe „pentru a spune că vehiculul este gata”, a declarat Cliff Lanham, manager senior de operațiuni pentru vehicule al programului de explorare a sistemelor solului de la NASA.
Doar după ce va finaliza aceste teste în interiorul VAB, SLS va fi autorizată să se deplaseze pe locul de lansare, ceea ce se poate întâmpla cel mai devreme pe 18 august dacă totul merge bine.
În timp ce întregul set de teste este de lungă durată, unele teste cheie pe care agenția le urmărește includ teste ale sistemului de terminare a zborului al SLS, secțiunea motorului rachetei, partea frontală a etapei centrale a rachetei, care găzduiește calculatoare de zbor și sisteme avionice, și nava spațială Orion.
Cele trei date prezintă fiecare durate și momente diferite de lansare, au spus oficialii NASA. Oportunitatea de lansare din 29 august se va deschide la ora 15:33 și va dura două ore. Presupunând că Artemis 1 se lansează cu succes, capsula Orion s-ar întoarce pe Pământ după 42 de zile, ajungând aici pe 10 octombrie.
Oportunitatea din 2 septembrie începe la 19:48 și durează tot două ore. În acest scenariu, Orion s-ar întoarce după 39 de zile, pe 11 octombrie.
Oportunitatea de pe 5 septembrie are o ferestră de lansare de doar o oră și jumătate, care va începe imediat după miezul nopții. În acest scenariu, călătoria navei spațiale ar dura 42 de zile, cu întoarcere pe 17 octombrie.
NASA a discutat despre progresul misiunii Artemis 1 la cea de-a 53-a aniversare a aterizării pe Lună a lui Apollo 11, în 1969, atunci când oamenii au pășit pentru prima dată pe satelitul natural. Agenția speră să ducă din nou oameni acolo în 2025, dar mai întâi trebuie să aștepte rezultatele Artemis 1 și pe cele ale unei misiuni orbitale cu echipaj, Artemis 2, care urmează să fie lansată nu mai devreme de 2024.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!
O nouă lumină asupra materiei întunecate. Cum modifică aceasta Universul?
NASA, pregătită de impact! Telescopul James Webb va fi lovit de un micrometeoroid în fiecare lună