Moment de cotitură pentru Alzheimer. Un studiu a confirmat o legătură genetică importantă
Oamenii care suferă de tulburări intestinale au un risc mai crescut de a dezvolta boala Alzheimer.
Un studiu în premieră mondială, de la Universitatea Edith Cowan (ECU), din Australia, a confirmat legătura dintre cele două, fapt ce ar putea duce la noi tratamente și metode de detectare timpurie a maladiei.
Alzheimer distruge memoria și abilitățile de gândire, fiind cea mai răspândită formă de demență. Nu are niciun tratament de vindecare cunoscut, iar cercetătorii se așteaptă ca peste 82 de milioane de oameni să fie afectați de Alzheimer până în 2030.
Studiile observaționale anterioare au sugerat o legătură între Alzheimer și tulburările de tract gastrointestinal, însă ce anume stă la baza acestor relații a fost neclar până acum.
O legătură genetică între Alzheimer și afecțiuni gastrointestinale
Cercetătorii au ajuns acum la noi concluzii, confirmând legătura genetică dintre Alzheimer și multiple afecțiuni gastrointestinale. Studiul a analizat seturi vaste de date genetice de la alte studii despre Alzheimer și tulburări gastrointestinale, fiecare fiind efectuat pe aproximativ 400.000 de oameni.
Coordonatorul studiului, dr. Emmanuel Adewuyi, a declarat că aceasta este prima analiză în detaliu a relației genetice dintre Alzheimer și multiple afecțiuni gastrointestinale.
Echipa a descoperit că oamenii care suferă de Alzheimer și afecțiuni intestinale au gene comune, un detaliu important din mai multe motive.
Rezultatele sunt deosebit de valoroase
„Studiul oferă indicii noi despre genetica din spatele prevalenței comune ale afecțiunilor intestinale și Alzheimer. Avem o înțelegere mai bună asupra cauzelor acestor afecțiuni și putem identifica noi ținte pentru a investiga și posibil detecta boala mult mai devreme astfel încât să dezvoltăm tratamente pentru ambele tipuri de maladii”, a explicat dr. Adewuyi.
Deși studiul nu a concluzionat că afecțiunile intestinale cauzează Alzheimer sau vice versa, rezultatele sunt deosebit de valoroase, potrivit EurekAlert.
„Aceste descoperiri oferă noi dovezi care susțin conceptul axei intestin-creier, o legătură bidirecțională între centrele cognitive și emoționale ale creierului și funcțiile intestinelor”, a explicat profesorul Simon Laws, de la ECU.
După ce au desfășurat analize asupra geneticii comune, oamenii de știință au descoperit alte legături importante între Alzheimer și afecțiunile intestinale, cum ar fi rolul jucat de colesterol.
Nivelurile anormale de colesterol, un risc pentru Alzheimer
Nivelurile anormale de colesterol au reprezentat un risc atât pentru Alzheimer cât și pentru afecțiunile intestinale. Spre exemplu, nivelul crescut de colesterol în creier a fost asociat cu degenerarea cerebrablă și afecțiuni cognitive ulterioare.
„Există, de asemenea, dovezi că lipidele anormale ale sângelui ar fi fost cauzate sau înrăutățite de bacteriile intestinale (H. pylori), toate acestea confirmând rolurile potențiale ale lipidelor anormale pentru Alzheimer și afecțiunile intestinale”, a adăugat dr. Adewuyi.
Legătura găsită în cazul colesterolului s-ar putea dovedi vitală în tratarea Alzheimerului în viitor.
Deși nu există momentan modalități de vindecare, studiul sugerează că medicamentele pentru reducerea colesterolului ar putea fi benefice în tratarea maladiei și afecțiunilor intestinale. Cercetările au mai indicat și că dieta poate juca un rol important în tratare și prevenție.
Noul studiu a fost publicat în jurnalul Communications Biology.
Vă mai recomandăm să citiți și:
„Florile otrăvitoare” neuronale ar putea fi o sursă pentru Alzheimer, arată un studiu
Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu