Inteligența artificială a ajutat la descoperirea originii exacte a celui mai vechi meteorit marțian, o descoperire despre care cercetătorii au spus că oferă indicii despre istoria timpurie a Planetei Roșii.
Meteoritul, cunoscut drept „Frumoasa Întunecată” și oficial denumit Northwest Africa 7034, conține cel mai vechi material marțian magmatic cunoscut, având o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Meteoritul a fost găsit în deșertul Sahara în 2011.
Oamenii de știință i-au identificat acum originea, fiind vorba de un crater din provincia Cimmeria-Sirenum, din emisfera sudică a lui Marte.
Dr. Anthony Lagain de la Universitatea Curtin, autor coordonator al studiului, a spus că „Frumoasa Întunecată” a ajuns pe Pământ în urma unui impact cu un asteroid pe suprafața lui Marte, în urmă cu 5 – 10 milioane de ani.
Craterul de origine al meteoritului marțian a fost numit Karratha, după un oraș minier din Australia de Vest, conform convențiilor stabilite de Uniunea Astronomică Internațională care dictează că craterele mici trebuie numite după orașe de pe Terra cu o populație mai mică de 100.000 de locuitori.
„Având în vedere că Frumoasa Întunecată conține cel mai vechi material marțian pe care am reușit să îl datăm până acum, am considerat că un oraș din Australia de Vest ar fi o idee bună. Karratha este foarte aproape de regiunea Pilbara, acolo unde sunt cele mai vechi roci de pe Terra”, a explicat Lagain.
Pentru a identifica locul de origine al meteoritului, cercetătorii au folosit un algoritm de învățare automată pentru a analiza dimensiunea și distribuția a 94 de milioane de cratere de impact de pe suprafața lui Marte. Au fost studiate zeci de mii de imagini făcute de Mars Reconnaissance Orbiter.
Din cele 19 cratere candidate, echipa a restrâns posibilitățile la un singur loc care se potrivea cu proprietățile meteoritului. Lagain a precizat că aflarea originii meteoritului a fost motivată de o dorință de a înțelege istoria geologică timpurie a lui Marte.
„Unele minerale din meteoriți sunt vechi de 4,5 miliarde de ani, adică vârsta planetei. Atunci când analizezi suprafața din jurul craterului Karratha, poți realiza că, de fapt, compoziția regiunii este foarte similare cu ceea ce găsim aici pe continentele Pământului. Ar putea indica faptul că regiunea ar fi o relicvă a continentelor de pe Marte”, a declarat Lagain, citat de The Guardian.
„Știm foarte puține despre evoluția timpurie a planetelor, inclusiv a Terrei. Aici pe Pământ avem tectonica plăcilor și multă eroziune, astfel că găsirea rocilor foarte vechi este dificilă”, a adăugat Lagain.
„Frumoasa Întunecată” este o brecie, adică alcătuită din mai multe tipuri de rocă, singura mostră de acest fel de pe Pământ. A fost inițial considerată veche de 2,1 miliarde de ani.
Noul studiu a fost publicat în jurnalul Nature Communications.
Un meteorit marțian contrazice tot ce știam despre modul în care se formează planetele
Mostrele de rocă de pe Marte nu vor infecta Pământul cu o molimă marțiană, spun oamenii de știință
Probele de rocă prelevate de roverul Curiosity de pe Marte conțin un ingredient cheie al vieții
Roverul Curiosity al NASA a surprins imagini uluitoare cu peisajul schimbător de pe Marte