Jocurile video duc la o activitate cerebrală îmbunătățită și abilități mai bune de luare a deciziilor

14 07. 2022, 14:30

Jucătorii de jocuri video au abilități superioare de luare a deciziilor senzorio-motorii și o activitate îmbunătățită în regiunile cheie ale creierului, în comparație cu non-jucătorii, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Georgia, SUA.

Autorii, care au folosit în studiu imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf), au spus că descoperirile sugerează că jocurile video ar putea fi un instrument util pentru antrenamentul în luarea deciziilor perceptuale.

„Jocurile video sunt jucate de majoritatea covârșitoare a tinerilor timp de mai mult de trei ore în fiecare săptămână, dar efectele benefice asupra abilităților decizionale și asupra creierului nu sunt cunoscute cu precizie”, a spus Mukesh Dhamala, profesor în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie și în cadrul Institutului de Neuroștiință ale Universității de Stat din Georgia.

„Munca noastră oferă câteva răspunsuri în acest sens. Jocurile video pot fi folosite în mod eficient pentru antrenament (de exemplu, instruire eficientă în luarea deciziilor și intervenții terapeutice) odată ce rețelele cerebrale relevante sunt identificate”, a spus Dhamala.

De ce au fost studiați jucătorii de jocuri video?

Dhamala a fost consilierul lui Tim Jordan, autorul principal al lucrării, care a oferit un exemplu personal despre modul în care o astfel de cercetare ar putea duce la utilizarea jocurilor video pentru antrenarea creierului, scrie Medical Xpress.

Jordan, care a obținut un doctorat în fizică și astronomie de la Universitatea din Georgia în 2021, a avut în copilărie o vedere slabă la unul dintre ochi. În cadrul unui studiu, când avea aproximativ 5 ani, i s-a cerut să-și acopere ochiul bun și să joace jocuri video ca o modalitate de a întări viziunea celui slab.

Jordan spune că antrenamentul cu jocuri video l-a ajutat să treacă de la orb din punct de vedere juridic la un ochi la construirea unei capacități puternice de procesare vizuală, permițându-i să joace în cele din urmă lacrosse și paintball. Acum este cercetător postdoctoral la UCLA.

Viteză și precizie

Proiectul de cercetare al Universității din Georgia a implicat 47 de participanți de vârstă universitară, dintre care 28 erau jucătorii de jocuri video și 19 erau non-jucători.

Subiecții s-au așezat în interiorul unui aparat RMNf cu o oglindă care le-a permis să vadă un semnal urmat imediat de un afișaj de puncte în mișcare. Participanții au fost rugați să apese un buton din mâna dreaptă sau stângă pentru a indica direcția în care se mișcă punctele sau să reziste la apăsarea oricărui buton dacă nu există nicio mișcare direcțională.

Studiul a constatat că jucătorii de jocuri video au fost mai rapizi și mai preciși în răspunsurile lor.

Analiza scanărilor cerebrale rezultate a constatat că diferențele au fost corelate cu o activitate sporită în anumite părți ale creierului.

Fără compromisuri

„Aceste rezultate indică faptul că jocurile video ar putea îmbunătăți câteva dintre subprocesele pentru senzație, percepție și cartografiere la acțiune pentru a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor”, au scris autorii.

„Aceste descoperiri ne explică modul în care jocurile video modifică creierul pentru a îmbunătăți performanța îndeplinirii sarcinilor și implicațiile lor potențiale pentru creșterea activității specifice unei anumite sarcini”, au mai scris ei.

Studiul notează, de asemenea, că nu a existat un compromis între viteza și precizia răspunsului: jucătorii de jocuri video au fost mai buni la ambele capitole.

„Această lipsă de compromis între viteză și precizie ar indica jocurile video drept un bun candidat pentru antrenamentul cognitiv în ceea ce privește luarea deciziilor”, au scris autorii.

Lucrarea a fost publicată în revista Neuroimage: Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Poluanții din sol pot dăuna inimii. Cât de mult ne afectează sănătatea?

Noi compuși care distrug leucemia, descoperiți de cercetători

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Oasele astronauților arată efectele devastatoare ale vieții în spațiu