Mâncarea ieftină, ușor disponibilă și foarte procesată pe care o consumăm în cantități prea mari este dăunătoare pentru noi. Un nou studiu pe șoareci confirmă ipoteza că dietele bogate în grăsimi și zahăr sunt legate de semne de depresie, anxietate și Alzheimer.
„Obezitatea și diabetul afectează sistemul nervos central, exacerbând tulburările psihiatrice și declinul cognitiv. Am demonstrat acest lucru în studiul nostru pe șoareci”, spune neurologul și biochimistul Larisa Bobrovskaya, de la University of South Australia.
Echipa căuta un model de șoarece care să ne spună mai multe despre legătura dintre boala Alzheimer, diabetul de tip doi și obezitate. Și l-au găsit.
„Este bine cunoscut faptul că obezitatea cronică și diabetul zaharat de tip 2 sunt adesea asociate cu boala Alzheimer, împreună cu multe alte comorbidități, inclusiv boli cardiovasculare și disfuncție renală”, scrie echipa în noua lor lucrare, citată de Science Alert.
„În plus, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai legate de o funcționare afectată a sistemului nervos central, prin exacerbarea tulburărilor psihice și cognitive, inclusiv tulburările de dispoziție, declinul cognitiv și demența”, se mai arată în lucrare.
Într-o lume în care mâncatul „prost” este deja privit în mod incorect drept un eșec moral, acest tip de constatare probabil nu îi va ajuta pe cei cu obiceiuri alimentare mai bune, dar poate oferi mai multe instrumente pentru a putea investiga legătura dintre dietă și semne de depresie sau alte tulburări mintale.
Pentru a afla mai multe, echipa a analizat șoarecii adulți cu o mutație în proteina tau umană (P301L), numiți șoareci pR5, împreună cu șoareci de control (cunoscuți ca „tip sălbatic”).
La oameni, mutația a fost asociată cu disfuncții care cauzează direct tipul de degenerare nervoasă asociată cu Alzheimer. În mod similar, la șoareci, genele le oferă cercetătorilor o modalitate de a identifica cu precizie mecanismele care leagă demența de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.
Cele două grupuri au fost hrănite fie cu o dietă obișnuită, fie cu o dietă bogată în grăsimi timp de 30 de săptămâni. Având în vedere că șoarecii de laborator trăiesc aproximativ 1,5 ani, aceasta este o parte destul de mare din viața lor.
Șoarecii de control hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi s-au îngrășat, au avut un risc crescut de a prezenta semne de depresie și anxietate și au prezentat niveluri mai ridicate de proteină tau în creier. Tau este importantă pentru că este o proteină care poate deveni hiperfosforilată în „încurcături tau”, care sunt un biomarker al bolii Alzheimer.
Șoarecii pR5 hrăniți cu dieta bogată în grăsimi au avut parte de și mai multe probleme. Au fost și mai vulnerabili la obezitate, au dezvoltat intoleranță la glucoză și rezistență la insulină, au avut mai multe comportamente asemănătoare depresiei și anxietății, iar creierul lor prezenta mai multă proteină tau în forma care provoacă Alzheimer.
„Rezultatele noastre arată că o dietă bogată în grăsimi facilitează dezvoltarea rezistenței periferice la insulină și crește modificările comportamentului cognitiv și patologia tau la șoarecii transgenici pR5”, scriu cercetătorii.
„Consecința posibilă a modificărilor patologice induse de dieta bogată în grăsimi este, în cele din urmă, o agravare a deficitelor cognitive la acești șoareci”, a continuat echipa.
Acest lucru ar putea suna puțin îngrijorător pentru cei 42% dintre americanii adulți care sunt obezi sau pentru cei 37 de milioane de americani care au diabet de tip 2, dar înțelegerea acestor factori, în special folosind modele noi de șoareci, este utilă pentru ca oamenii de știință să descopere noi tratamente sau să recomande modificări bazate pe știință ale dietei.
„Descoperirile noastre subliniază importanța abordării epidemiei globale de obezitate. O combinație de obezitate, vârstă și diabet este foarte probabil să ducă la o scădere a abilităților cognitive, la Alzheimer și la alte tulburări de sănătate mintală”, spune Bobrovskaya.
Cercetarea a fost publicată în Metabolic Brain Disease.
Vă recomandăm să citiți și:
Experții spun că ar trebui să ne stocăm cu toții fecalele într-o bancă. Iată de ce
Creierul femeilor suferă mai multe modificări după menopauză, arată un studiu
Riscul de avort spontan este mai mare vara, sugerează un studiu
Conexiunile funcționale dintre diferite rețele cerebrale pot prezice vârsta unei persoane