Microplastice descoperite pentru prima dată în carnea, laptele și sângele animalelor din ferme
Contaminarea cu microplastice a fost raportată pentru prima dată în carnea de vită și porc, dar și în sângele vacilor și porcilor din ferme.
Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) din Țările de Jos au descoperit microplastice în trei sferturi din carnea și produsele lactate testate.
De asemenea, microplastice au fost găsite în fiecare eșantion de hrană pentru animale, indicând o cale potențial importantă de contaminare. Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, care este o altă posibilitate de transmitere, indică The Guardian.
Cercetătorii de la VUA au raportat microplastice în sângele uman pentru prima dată în luna martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători prin tot corpul și se pot depune în organe.
Microplastice descoperite și în organismul uman
Impactul asupra sănătății umane sau a animalelor din ferme este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijorați deoarece aceste microplastice provoacă daune celulelor umane realizate în laborator și se știe deja că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și cauzează milioane de decese timpurii pe an. De asemenea, se știe că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastice.
Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele au contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest și până la cele mai adânci oceane. Se știa deja că oamenii consumă particulele minuscule prin hrană și apă, precum și prin respirație.
„Atunci când măsurați sângele, aflați doza absorbită din toate căile de expunere diferite: aer, apă, alimente, etc.”, a spus dr. Heather Leslie de la VUA. „Deci este foarte interesant pentru că îți spune imediat ce pătrunde în râul vieții.” Studiul pilot a fost realizat pentru a evalua dacă microplasticele sunt prezente în animalele din ferme, carnea și produsele lactate. „Ar trebui să reprezintă un impuls pentru a explora în continuare întreaga sferă de expunere și orice riscuri care pot fi asociate cu aceasta”, a spus Leslie.
Potențialele riscuri ale microplasticelor
Oamenii de știință au testat 12 mostre de sânge de vacă și 12 de sânge de porc și au găsit microplastice în toate, inclusiv polietilenă și polistiren. Cele 25 de mostre de lapte au inclus lapte din cutii de supermarket, rezervoare de lapte din ferme și lape muls manual. 18 dintre probe, inclusiv cel puțin unul de fiecare tip, conțineau microplastice.
Șapte din cele opt mostre de carne de vită și cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost contaminate. „Rămâne necunoscut dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport. Animalele din ferme și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplasticele au fost raportate în laptele cumpărat în Elveția în 2021 și în laptele de fermă din Franța.
„Cu microplasticele prezente în hrana animalelor, nu este surprinzător faptul că o majoritate clară a produselor din carne și lactate testate conțineau microplastice. Trebuie să scăpăm urgent de plastic din hrana animalelor pentru a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor”, a declarat Maria Westerbos de la Plastic Soup Foundation, care a finanțat cercetarea.
Vă mai recomandăm și:
Oamenii de știință au găsit legăturile dintre poluarea solului și bolile de inimă
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
9 milioane de oameni, uciși de poluare în fiecare an. Care sunt cele mai afectate țări?