Un nou studiu a demonstrat că persoanele chiar devin extrem de iritabile atunci când apare foamea, după ce a identificat impactul direct asupra furiei și a emoțiilor noastre generale.
Studiul, primul de acest fel, sugerează că persoanele înfometate raportează adesea variații ale furiei și iritabilității de până la aproape 40 la sută.
Studiul, care a fost publicat în PLoS One, sugerează că înțelegerea a ceea ce cauzează emoțiile este cel mai mare pas pentru a le opri.
„Studiul nostru este primul care examinează senzația de a fi flămând în afara unui laborator. Urmărind oamenii în viața lor de zi cu zi, am descoperit că foamea era legată de nivelurile de furie, iritabilitate și plăcere”, a declarat autorul principal Viren Swami.
„Deși studiul nostru nu prezintă modalități de atenuare a emoțiilor negative induse de foame, cercetările sugerează că faptul de a putea eticheta o emoție îi poate ajuta pe oameni să o reglementeze, cum ar fi prin recunoașterea faptului că ne simțim furioși pur și simplu pentru că ne este foame. Prin urmare, o mai mare conștientizare a faptului că suntem flămânzi ar putea reduce probabilitatea ca foamea să aibă ca rezultat emoții și comportamente negative.”
Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) au luat 64 de participanți pe o perioadă de 21 de zile și i-au pus să-și raporteze sentimentele și nivelurile de foame în cinci momente pe parcursul zilei.
Răspunsurile au fost apoi comparate pentru a căuta corelații între foame și orice emoții speciale pe care le-ar fi putut simți în acele momente.
Rezultatele au arătat că, în timpul perioadelor de foame raportate de ei, participanții s-au simțit mai furioși și mai iritați, simțind în același timp o plăcere mai mică, scrie IFL Science.
Mai exact, foamea a fost direct legată de 37% din variația iritabilității, de 34% din variația furiei și de 38% din variația plăcerii. Combinate, rezultatele susțin noțiunea de a fi „flămând”, marcând un impact definitiv al alimentelor asupra stării de spirit.
„Mulți dintre noi sunt conștienți de faptul că a fi flămând ne poate influența emoțiile, dar, în mod surprinzător, puține cercetări științifice s-au concentrat asupra acestui fapt”, a declarat Swami.
Relația dintre foame și emoțiile negative a fost clară și atunci când s-a ținut cont de factorii de confuzie. Cu toate acestea, au existat câteva limitări ale studiului, inclusiv faptul că nu a contextualizat de fapt fiecare emoție și a luat în considerare doar câteva tipuri de emoții.
Criză alimentară fără precedent în lume. Milioane de oameni, în pragul foametei
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți este foame?
Foamete în lume. ONU a cerut acțiuni urgente, după ce nesiguranța alimentară s-a dublat din 2016
Holodomor, foametea care a făcut parte dintr-un amplu asalt asupra identității ucrainene