Test de cultură generală. Câte stări ale materiei există?
Tot ceea ce are masă și ocupă un spațiu în univers este alcătuit din materie. Dar știi câte stări ale materiei există?
Toată materia este formată din atomi, care la rândul lor sunt formați din protoni, neutroni și electroni.
Mai mulți atomi la un loc formează molecule, care sunt elementele de bază pentru toate tipurile de materie. Atât atomii, cât și moleculele sunt ținute împreună printr-o formă de energie potențială numită energie chimică. Spre deosebire de energia cinetică, care este energia unui obiect aflat în mișcare, energia potențială este energia stocată într-un obiect, scrie Live Science.
Câte stări ale materiei există?
Răspunsul la întrebarea „Câte stări ale materiei există?” este 5. Materia poate avea 4 stări naturală și una creată de om.
Cele 4 stări naturale ale materiei sunt: solidă, lichidă, gazoasă și plasmă. A cincea stare se numește condensat Bose-Einstein și a fost creată de om.
Stările naturale ale materiei
În starea solidă, particulele sunt ținute strâns și nu se mișcă prea mult. Electronii fiecărui atom sunt în permanență în mișcare, așa că atomii au o mică vibrație, dar sunt fixați în poziția lor. Din acest motiv, particulele dintr-un solid au o energie cinetică foarte scăzută.
Solidele au o formă definită, precum și masă și volum și nu iau forma recipientului în care sunt puse. Solidele au, de asemenea, o densitate mare, ceea ce înseamnă că particulele sunt strâns împachetate.
Într-un lichid, particulele sunt împachetate mai slab decât într-un solid și pot curge unele în jurul celorlalte, dându-i lichidului o formă nedefinită. Prin urmare, lichidul va lua forma recipientului său.
La fel ca solidele, lichidele (dintre care majoritatea au o densitate mai mică decât solidele) sunt incredibil de greu de comprimat.
Într-un gaz, particulele au un spațiu mare între ele și au o energie cinetică mare. Un gaz nu are o formă sau un volum definit. Dacă nu sunt închise într-un recipient, particulele unui gaz se vor răspândi la infinit; dacă este închis, gazul se va extinde până va umple recipientul. Atunci când un gaz este pus sub presiune prin reducerea volumului recipientului, spațiul dintre particule este redus și gazul se comprimă.
Plasma
Plasma nu este o stare comună a materiei de pe Pământ, dar poate fi cea mai comună stare a materiei din univers. Stelele sunt în esență bile de plasmă supraîncălzite.
Plasma este alcătuită din particule foarte încărcate cu o energie cinetică extrem de mare. Gazele nobile (heliu, neon, argon, kripton, xenon și radon) sunt adesea folosite pentru a face reclame luminoase prin utilizarea electricității pentru a le ioniza la starea de plasmă.
Dacă te-ai întrebat câte stări ale materiei există, vei vrea să știi că o stare e creată de om
Este vorba despre condensatul Bose-Einstein. Condensatul Bose-Einstein (BEC) a fost creat de oamenii de știință în 1995. Folosind o combinație de lasere și magneți, Eric Cornell și Carl Weiman, cercetători la Joint Institute for Lab Astrophysics (JILA) din Boulder, Colorado, au răcit o mostră de rubidiu la câteva grade distanță de zero absolut.
La această temperatură extrem de scăzută, mișcarea moleculară este foarte aproape de a se opri. Deoarece aproape nu există energie cinetică transferată de la un atom la altul, atomii încep să se aglomereze. Nu mai există mii de atomi separați, doar un „super atom”.
Vă recomandăm să citiți și:
Cristale necunoscute până acum, descoperite în praful de meteorit perfect conservat
Large Hadron Collider a descoperit noi particule „exotice”, nemaivăzute până acum
Dezechilibrul energetic al Pământului ar putea deține cheia pentru prevenirea încălzirii globale
Materialul magnetic care „îngheață” la căldură i-a surprins pe fizicieni