Mai puțin de 7% din populația adultă din SUA are o sănătate cardiometabolică bună, acest lucru însemnând o criză de sănătate devastatoare care necesită acțiuni urgente, potrivit cercetărilor conduse de o echipă de la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Tufts University, SUA.
Lucrarea care prezintă aceste descoperiri a fost publicată în Journal of the American College of Cardiology.
Cercetătorii au evaluat americanii după cinci componente ale sănătății: nivelurile tensiunii arteriale, zahărul din sânge, colesterolul din sânge, adipozitatea (excesul de greutate și obezitatea) și prezența sau absența bolilor cardiovasculare (atac de cord, accident vascular cerebral etc.).
Oamenii de știință au descoperit că doar 6,8% dintre adulții din SUA au avut niveluri optime ale tuturor celor cinci componente în perioada 2017-2018. Dintre aceste cinci componente, tendințele dintre 1999 și 2018 s-au înrăutățit semnificativ și în ceea ce privește adipozitatea și glicemia.
În 1999, 1 din 3 adulți avea niveluri optime de adipozitate (fără supraponderali sau obezitate); acest număr a scăzut la 1 din 4 până în 2018. De asemenea, în timp ce 3 din 5 adulți nu au avut diabet sau prediabet în 1999, mai puțin de 4 din 10 adulți au fost lipsiți de aceste afecțiuni în 2018, scrie Eurek Alert.
„Aceste cifre sunt îngrozitoare. Este profund problematic faptul că în Statele Unite, una dintre cele mai bogate națiuni din lume, mai puțin de 1 din 15 adulți au o sănătate cardiometabolică optimă”, a spus Meghan O’Hearn, doctorandă la Friedman School și autoare principală a studiului.
„Avem nevoie de o revizuire completă a sistemului nostru de sănătate, a sistemului alimentar și a mediului construit, deoarece aceasta este o criză pentru toată lumea, nu doar pentru un segment al populației”, spune ea.
Studiul a analizat un eșantion reprezentativ la nivel național de aproximativ 55.000 de persoane cu vârsta de cel puțin 20 de ani, din 1999 până în 2018, din cele mai recente 10 cicluri ale Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției.
Echipa de cercetare s-a concentrat pe nivelurile optime, intermediare și slabe ale sănătății cardiometabolice și pe componentele sale, mai degrabă decât doar pe prezența sau absența bolilor. „Trebuie să schimbăm conversația, pentru că boala nu este singura problemă. Nu vrem doar să fim lipsiți de boli. Dorim să obținem o sănătate și bunăstare optime”, a spus O’Hearn.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, diferențe mari de sănătate între oameni de diferite sexe, vârste, rase și etnii și niveluri de educație. De exemplu, adulții cu mai puțină educație au avut o șansă mai mare de a avea o sănătate cardiometabolică optimă în comparație cu adulții cu mai multă educație, iar mexicanii americani au avut o treime din nivelurile optime față de adulții albi non-hispanici.
În plus, între 1999 și 2018, în timp ce procentul de adulți cu o sănătate cardiometabolică bună a crescut modest în rândul americanilor albi non-hispanici, a scăzut pentru americanii mexicani, alți hispanici, negri non-hispanici și pentru adulții din alte rase.
„Acest lucru este cu adevărat problematic. Determinanții sociali ai sănătății, cum ar fi securitatea alimentară și nutrițională, contextul social și comunitar, stabilitatea economică și rasismul structural, pun persoanele de diferite niveluri de educație, rase și etnii la un risc crescut de probleme de sănătate”, a declarat Dariush Mozaffarian, decanul Friedman School şi autor senior al studiului.
„Acest lucru evidențiază cealaltă activitate importantă care se desfășoară în cadrul Friedman School și al Tufts University pentru a înțelege și a aborda mai bine cauzele care stau la baza nutriției deficitare și a disparităților de sănătate în SUA și în întreaga lume”, spune el.
Studiul a evaluat, de asemenea, nivelurile „intermediare” de sănătate (nu optime, dar nici slabe), incluzând afecțiuni precum pre-diabetul, pre-hipertensiunea și supraponderalitatea.
„O mare parte a populației se află într-un punct critic de inflexiune. Identificarea acestor persoane și abordarea timpurie a stării lor de sănătate și a stilului de viață este esențială pentru reducerea problemelor tot mai mari de sănătate publică și a inechităților în materie de sănătate”, a spus O’Hearn.
Consecințele stării îngrozitoare de sănătate în rândul adulților din SUA depășesc sănătatea personală. „Efectele sale asupra cheltuielilor naționale de asistență medicală și asupra sănătății financiare a întregii economii sunt enorme. Și aceste condiții, în mare măsură, pot fi prevenite. Avem intervenții și politici de sănătate publică și clinice pentru a putea aborda aceste probleme”, a spus O’Hearn.
Cercetătorii de la Friedman School lucrează activ la multe astfel de soluții, a spus O’Hearn, inclusiv intervenții Food is Medicine (folosind o nutriție bună pentru a ajuta la prevenirea și tratarea bolilor); stimulente și subvenții pentru a face alimentele sănătoase mai accesibile; educarea consumatorilor cu privire la o alimentație sănătoasă; și implicarea sectorului privat pentru a duce la un sistem alimentar mai sănătos și mai echitabil.
„Există o mulțime de căi diferite prin care se poate face acest lucru. Avem nevoie de o abordare multisectorială și avem nevoie de voință politică și de dorința de a o face”, a spus O’Hearn.
„Aceasta este o criză de sănătate cu care ne confruntăm de ceva vreme. Acum există un imperativ economic, social și etic din ce în ce mai mare de a-i acorda acestei probleme mult mai multă atenție decât a primit până acum”, a încheiat O’Hearn.
Vă recomandăm să citiți și:
Oasele astronauților arată efectele devastatoare ale vieții în spațiu
Realitatea virtuală poate revoluționa medicina. Iată primul „pacient holografic” din lume
De ce ne face mâncarea picantă să transpirăm? Un cercetător în neuroștiințe a găsit explicația
HIV poate accelera îmbătrânirea persoanelor infectate, sugerează un studiu