Te-ai întrebat vreodată dacă ai ceva în comun cu un astronaut? Se pare că sunt 206 de lucruri, adică oasele. Tocmai aceste părți ale corpului nostru sunt în centrul unui studiu privind pierderea osoasă la astronauți și întrebarea importantă dacă osul poate fi regenerat după întoarcerea pe Pământ.
Studiul TBone a fost demarat în 2015 de către Dr. Steven Boyd, director al Institutului McCaig pentru sănătatea oaselor și articulațiilor și profesor în cadrul Școlii de medicină Cumming. Studiul a urmărit 17 astronauți înainte și după zborul în spațiu în ultimii șapte ani pentru a înțelege dacă osul se recuperează după un zbor spațial de lungă durată.
Rezultatele sunt publicate în Scientific Reports și, deși ar putea părea că nu contează aici pe Pământ, cercetarea este importantă pentru a înțelege mai bine sănătatea oaselor în general.
„Pierderea osoasă se întâmplă la oameni – pe măsură ce îmbătrânim”, spune Dr. Leigh Gabel, autor principal al studiului.
„Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu astronauții și a modului în care aceștia se recuperează este incredibil de rară. Ne permite să privim procesele care se petrec în organism într-un interval de timp atât de scurt. Ar trebui să urmărim pe cineva timp de zeci de ani pe Pământ pentru a vedea aceeași cantitate de pierdere osoasă”, spune Gabel.
Cercetătorii s-au deplasat la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, pentru a scana încheieturile mâinilor și gleznele astronauților înainte de a pleca în spațiu, la întoarcerea lor pe Pământ și apoi la șase și 12 luni.
„Am constatat că oasele care suportă greutatea s-au recuperat doar parțial la majoritatea astronauților la un an după zborul în spațiu”, spune ea. „Acest lucru sugerează că pierderea osoasă permanentă datorată zborului spațial este aproximativ aceeași cu pierderea osoasă legată de vârstă pe Pământ, în valoare de un deceniu”.
Această pierdere are loc deoarece oasele care în mod normal ar fi purtătoare de greutate pe Pământ, cum ar fi picioarele, nu trebuie să poarte greutate în microgravitație – pur și simplu plutești.
Unii astronauți care au zburat în misiuni mai scurte, sub șase luni, și-au recuperat rezistența și densitatea osoasă în partea inferioară a corpului, în comparație cu cei care au zburat pentru durate mai lungi.
Având în vedere că viitoarele misiuni spațiale explorează călătoriile către locații tot mai îndepărtate, următoarea parte a studiului va explora efectele unor călătorii și mai lungi, pentru a veni în sprijinul astronauților care ar putea călători într-o zi dincolo de Stația Spațială Internațională, scrie EurekAlert.
Astronauții NASA recoltează legume delicioase în spațiu, fără sol