Transplanturile fecale continuă să ocupe primele pagini ale ziarelor în ultimii ani, dovedindu-se promițătoare în toate domeniile, de la tratamentele COVID-19 la experimentele anti-îmbătrânire pe animale, dar încă nu facem decât să zgâriem suprafața, spun oamenii de știință.
La pacienții umani, tehnica – în care microbiota fecală este transferată de la o persoană sănătoasă la o altă persoană – este utilizată de obicei pentru a trata afecțiuni precum infecția cu Clostridioides difficile (CDI) și bolile inflamatorii intestinale (IBD), dar experții cred că metoda ar putea fi utilizată pentru a combate o gamă mult mai largă de boli.
Nu numai atât, dar prin dezvoltarea unui sistem de transplanturi fecale (FMT) – în care donatorul și primitorul sunt aceeași persoană – am putea evita problemele care pot apărea uneori din cauza problemelor de incompatibilitate între donatori și primitori în cazul transplanturilor care implică două persoane.
Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să colectăm mostre ale oamenilor atunci când sunt tineri și sănătoși și să le stocăm pentru a le folosi în viitor într-o instalație de crioconservare, în cazul în care pacienții au nevoie mai târziu de un transplant.
Cu alte cuvinte, ar trebui să ne depunem cu toții fecalele într-o bancă, în cazul în care mai târziu vom avea nevoie să facem o retragere. Poate părea radical, dar este o propunere serioasă, spun cercetătorii.
„Din punct de vedere conceptual, ideea de depozitare a scaunului pentru FMT autolog este similară cu cea a părinților care depozitează sângele din cordonul ombilical al copilului lor pentru o posibilă utilizare viitoare”, spune biologul Yang-Yu Liu de la Universitatea Harvard. Mai mult, există deja bănci de fecale, prima, o bancă de fecale nonprofit numită OpenBiome, deschizându-și porțile în Somerville, Massachusetts, în 2012.
„În principiu, aceeași procedură de depistare a gazdei și de colectare a probelor poate fi utilizată în scopul întineririi microbiomului prin FMT autolog”, scriu Yang și colegii cercetători în noua lor lucrare. „În loc să începem de la zero, băncile existente de standard ridicat ar putea fi reproiectate pentru ideea de întinerire a microbiomului”.
Există multe probleme existente, inclusiv modul de a stoca în condiții de siguranță probele în crioprezervare pe termen lung, scrie Science Alert.
Dar dacă aceste provocări pot fi abordate – și dacă oamenii pot fi convinși de ideea de a-și stoca fecalele într-o bancă – am putea avea în viitor o nouă viziune îndrăzneață pentru tratamentele medicale autodonate.
„FMT-urile autologe au potențialul de a trata boli autoimune precum astmul, scleroza multiplă, bolile inflamatorii intestinale, diabetul, obezitatea și chiar bolile de inimă și îmbătrânirea”, spune co-autorul și epidemiologul Scott T. Weiss de la Universitatea Harvard.
„Sperăm că această lucrare va determina efectuarea unor teste pe termen lung cu FMT autologe pentru a preveni bolile.”
Descoperirile sunt raportate în Trends in Molecular Medicine.
Oamenii de știință susțin că pot inversa semnele îmbătrânirii cu ajutorul transplanturilor de fecale
A fost înregistrat primul deces din cauza unui transplant de materii fecale