Probele de rocă prelevate de roverul Curiosity de pe Marte conțin un ingredient cheie al vieții
În timp ce examinau date vechi de opt ani de la roverul marțian Curiosity al NASA, oamenii de știință au făcut o nouă descoperire. Carbonul organic, un ingredient cheie al vieții, este surprinzător de ridicat în rocile marțiene pe care roverul le-a scanat.
Deși carbonul organic ar putea proveni din surse fără viață, inclusiv din meteoriți și vulcani, descoperirea oferă un nou sprijin pentru teoria conform căreia Marte ar fi putut fi plină de viață acum miliarde de ani, cu o atmosferă care să permită prezența unor râuri și oceane întregi.
„Carbonul organic total este unul dintre indiciile care ne ajută să înțelegem cât de mult material este disponibil ca materie primă pentru chimia prebiotică și, potențial, pentru biologie”, a declarat Jennifer Stern de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA și autorul principal al noului articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
De fapt, nivelurile de carbon erau comparabile cu unele părți ale Pământului, deși dezolante.
Marte ar fi putut fi plină de viață acum miliarde de ani
„Am găsit cel puțin 200 până la 273 de părți pe milion de carbon organic”, a adăugat Stern, într-un comunicat. „Acest lucru este comparabil sau chiar mai mult decât cantitatea găsită în rocile din locuri foarte puțin populate de pe Pământ, cum ar fi unele părți ale deșertului Atacama din America de Sud, și mai mult decât a fost detectat în meteoriții de pe Marte”.
Curiosity a folosit în 2014 instrumentul Sample Analysis at Mars (SAM), în interiorul căruia a copt la temperaturi ridicate mostre de rocă sub formă de praf, lut de 3,5 miliarde de ani.
Procesul a transformat o parte din carbon în CO2, ceea ce i-a permis lui Curiosity să măsoare raporturile izotopilor de carbon, oferind oamenilor de știință o perspectivă asupra sursei originale a materialului.
Probele au fost prelevate din interiorul craterului Gale, un loc despre care se crede că ar fi un lac marțian antic.
O descoperire fascinantă despre posibila viață antică de pe Planeta Roșie
„Practic, această locație ar fi oferit un mediu locuibil pentru viață, dacă aceasta a fost vreodată prezentă”, a declarat Stern în comunicat.
Este o descoperire fascinantă care ar putea avea consecințe notabile pentru înțelegerea noastră privind viața antică pe Planeta Roșie, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne grăbim.
Potrivit lui Stern, scenariul cel mai probabil este în continuare acela că, de fapt, carbonul organic total a fost rezultatul altor procese lipsite de viață.
„Deși biologia nu poate fi complet exclusă, nici izotopii nu pot fi folosiți cu adevărat pentru a susține o origine biologică pentru acest carbon, deoarece intervalul se suprapune cu carbonul vulcanic și materialul organic meteoritic, care sunt cel mai probabil sursa acestui carbon organic”, a concluzionat ea, potrivit Futurism.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Marte are atât de multă radiație, încât orice semn de viață ar fi îngropat adânc sub suprafață
Amprenta vieții pe Marte ar fi fost descoperită în zona arctică din Canada
Roverul Perseverance a găsit gunoi pe Marte, care provine chiar de la NASA