Gestionarea durerii este una dintre cele mai mari provocări ale sistemului modern de sănătate. Totuși, într-o întorsătură ciudată de situație, medicii prescriu mai puține analgezice în funcție de momentul zilei.
Aproape 60% dintre adulții din SUA spun că au experimentat durere în ultimele trei luni, iar durerea este unul dintre principalele motive pentru care adulții caută îngrijiri medicale. Gestionarea adecvată a durerii este esențială pentru sănătatea și bunăstarea pacientului. Însă un nou studiu, publicat în The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), vine cu o constatare uluitoare.
Studiul a descoperit că medicii prescriu mai puține analgezice în timpul schimburilor de noapte decât în timpul zilei.
Cercetarea a fost condusă de o echipă multidisciplinară condusă de profesorul Shoham Choshen-Hillel, de la Școala de Administrare a Afacerilor a Universității Ebraice din Ierusalim (HU) și Centrul Federmann pentru Studiul Raționalității, Dr. Anat Perry, de la Departamentul de Psihologie HU, și Dr. Alex Gileles-Hillel, de la Centrul Medical Hadassah și HU.
În prima parte a studiului, 67 de medici au primit sarcini de evaluare a empatiei dimineața și au fost rugați să răspundă la scenariile simulate ale pacientului. Acești medici erau fie la sfârșitul unei ture de 26 de ore, fie tocmai își începeau ziua de lucru.
Studiul a constatat că medicii care au terminat recent o tură de noapte au arătat mai puțină empatie față de durerea pacientului. De exemplu, acești medici au prezentat răspunsuri emoționale scăzute la imaginile cu persoane care suferă de durere și au oferit în mod constant un punctaj scăzut pacienților pe diagramele de evaluare a durerii.
În a doua parte a studiului, cercetătorii au analizat deciziile medicale reale luate de medicii de la urgențe din Statele Unite și Israel. În total, au analizat 13.482 de bilete de externare pentru pacienții care au venit la spital în perioada 2013-2020 cu o plângere principală legată de durere (dureri de cap, dureri de spate etc.).
Din toate seturile de date, medicii au avut o probabilitate cu 20-30% mai mică de a prescrie un analgezic în timpul schimburilor de noapte (în comparație cu schimburile de zi) și au prescris mai puține analgezice decât este în general recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, scrie Medical Xpress.
„Sunt obosiți și, prin urmare, sunt mai puțin empatici cu durerea pacienților. Când ne-am uitat la documentele de externare de la urgențe, am constatat că medicii prescriu mai puține analgezice”, a explicat Choshen-Hillel.
Această părtinire a rămas semnificativă chiar și după ajustarea pentru nivelul raportat de durere al pacienților, datele demografice ale pacienților și ale medicilor, tipurile de probleme și caracteristicile departamentului de urgență.
„Concluzia noastră este că munca în ture de noapte este o sursă importantă și nerecunoscută anterior de părtinire în gestionarea durerii, probabil care decurge dintr-o percepție afectată a durerii. Cercetătorii explică că chiar și experții medicali, care se străduiesc să le ofere pacienților cea mai bună îngrijire, sunt susceptibili la efectele schimbului de noapte”, a remarcat Perry.
Privind în viitor, cercetătorii sugerează implementarea unor linii directoare mai structurate de gestionare a durerii în spitale. O altă implicație importantă se referă la structura muncii medicului și nevoia de a îmbunătăți programul de lucru al medicilor.
„Descoperirile noastre pot avea implicații pentru alte locuri de muncă care implică munca în schimburi și luarea deciziilor empatice, cum ar fi centrele de criză și armata. De fapt, aceste rezultate ar trebui probabil să conteze pentru toți oamenii care sunt lipsiți de somn”, a adăugat Gileles-Hillel.
Vă recomandăm să citiți și:
Sângele nostru ar putea proveni dintr-o sursă necunoscută până acum, sugerează un studiu
Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere. Care sunt cauzele?
Expunerea repetată la uragane este legată de simptome psihologice adverse, conform unui nou studiu
PH-ul salivei, detectat mai ușor cu un nou senzor. La ce folosește invenția?